Диана Ванчева

След драматична суша в Лудогорието фермерите започнаха масово да жънат царевичните ниви още на зелено. Казват, че картината им прилича на 2007 година, но тогава сушата започна и се изтегли по-рано.

Състоянието на пролетниците в района е за отчайване, заяви Мариела Йорданова, председател на сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието и зам.- председател на националната им асоциация. Според нея на места реколтата от царевичните посеви ще бъде нулева затова някои нейни колеги я прибират за силаж, поне него да оползотворят.

Най-сериозно страдат от сушата части от Русенско, цялото Лудогорие, част от Поповско и Шуменско. И от слънчогледа там вече очакват добиви наполовина на миналата година.

В същото време и в Добричка област пропищяха. И там тази година смятат и пресмятат, че ще понесат доста големи загуби и от маслодайната реколта а прибирането ѝ ще се наложи да започне по-рано.

При земеделските производители от житницата това лято пролетниците вече са пострадали достатъчно сериозно, за да могат отсега да калкулират техните стопани загубите от заложени над 800 000 декара. Нелицеприятна се очертава да бъде равносметката им.

И според специалистите от Добруджанския земеделски институт картината е тревожна. Само на местата, където е имало локални дъждове, фермерите ще могат да приберат около 250-300 кг от декар слънчоглед. Останалите обаче ще трябва да се задоволят със символичен добив от едва около 200 килограма.

Тревога и за икономическото състояние на подотрасъла предвиди председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Според него, след като цели землища отпреди юли не са виждали валеж, естествено сега ще видят ниски добиви на кантара, което ще удари по джоба доста стопанства.

В същото време специалисти от института допускат, че и качеството на слънчогледа няма да е идеално, защото от изгорелите от сушата посеви и маслеността ще падне.

ЦАРЕВИЦАТА У НАС И В ЕС

По данни на МЗХ засетите площи със слънчоглед са над 7.5 млн. дка, с царевица - над 4,2 млн. дка.

Според анализатори на Strategie Grains сушата ще понижи реколтата от царевица във Франция, Румъния и България.

През 2015 г. царевицата в ЕС е била 58 млн. т, но анализ понижи прогнозата за 2016 г. с 1,1 млн. т.

В Румъния събират по-малко царевица от м.г. От асоциацията на производителите там очакват не както през 2015 г. 8,9 млн. т, а с около 15% по-малко.

Унгария, която също е голям производител в ЕС, очаква до 800 кг/декар и общо 8 млн. т - с 1,5 млн. т повече от 2015 г.

В Полша реколтата може да нарасне до 4 млн. т според Sparks Polska.

В Германия според прогноза на асоциацията на фермерите реколтата ще се понижи със 7% спрямо м.г.до 3,7 млн. тона.

На Софийска стокова борса на 19 август т.г. царевица се купува за 310 лв, а се продава за 345 лв., а слънчоглед се купува при 640 лв, но продавачите искат 675 лева за тон.