Диана Ванчева

След като в един от предишните броеве на вестник "Български фермер" Институтът за агростратегии и иновации представи примери за иновативни бизнес модели в земеделието във Финландия и Италия, сега обръщаме внимание на два примера за успешни проекти на държавни институции в подкрепа на земеделските производители в една от по-новите държави-членки на ЕС - Литва.

Там дигитална общност вече подкрепя производството на местни храни от фермерите.

Всъщност Институтът по аграрна икономика в Литва е създал дигиталния продукт.

Той е базиран изцяло на идеята за къси вериги на доставка.

Онлайн платформата Kaimasinamus.lt e разработена като двустранна мрежа, обединяваща фермерите и потребителите на техните храни. Целта е да се създадат услуги и за търсещите, и за предлагащите.

Една от ключовите иновативни области, залегнали в новата платформа, е да има преход към потребителското възприятие за храната и за земеделското производство.

Идеята за този дигитален инструмент се е родила поради факта, че през последните години в Литва се наблюдава тенденция към увеличено търсене на местно отглеждани пресни хранителни продукти в съчетание с грижа за безопасността им и тази на околната среда.

От друга страна много от фермерите в Литва са открили възможност за развитие на стопанствата си още повече.

Иновативната идея взема предвид и друг факт - способността на земеделските производители да променят индустриализираното производство на храна със собствени усилия.

Тази платформа е инструмент, който може да бъде използван от земеделските производители за директен контакт с общностите на потребителите казват от института, а стопаните изразяват силно задоволство.

Много хора вече търсят само свежа храна местно производство и я искат без посредници.

Като потребителски общности те вече могат да се възползват от онлайн продукта за директна покупка от земеделските производители на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, мед, риба и други.

Търсещите създават своя потребителска кошница в зависимост от своите нужди и при искана от тях периодичност на доставките.

Е-капацитет за съвети в земеделието

Литовската служба за съвети в земеделието е втората държавна структура, освен института, създала улеснение на земеделците. Това е информационна система за управление на земеделски стопанства с наименованието "е-Капацитет", от литовски “е-GEBA”.

Тя е разположена в частно виртуално пространство за складиране на данни и всеки производител може да я използва като електронна услуга.

За момента данните й се предоставят от държавни институции, т.е. от външни бази данни.

Съществува възможност в системата да се вкарват и т.нар. Shape файлове (географски данни във векторен формат) и да се обменят данни между вътрешната база данни на четирите модула на “е-Капацитет”: животновъдство, икономика, счетоводство и растителна защита.

От службата правят анализ за начина, по който може да се използват данните и от земеделската техника на фермерите и сателитните данни.

Специалисти ще дават решение как събраните данни да работят в полза на производителите, но и на учените и консултантите.