Следвайки Чикаго, цените на пшеницата на европейската борса Euronext паднаха, като отново демонстрираха взаимната свързаност на тези пазари.

Сега в САЩ тече ProFarmer тур. Първите оценки от щата Охайо демонстрират по-ниска реколта от царевица,от тази в прогнозата на USDA.

В доклада си земеделското ведомство преразглежда своята оценка за състоянието на посевите на 75% за добро и отлично състояние, срещу 74% седмица по-рано.

На международната арена, Египет обяви търг за закупуването на мека пшеница с доставка 21-30 септември. За отбелязване е и продажбата на 120 000 тона соя с американски произход, отправени в неизвестно направление.

В последният си отчет Mars намали оценката си за производството на пшеница в Европа и Франция. Във Франция, реколтата от мека пшеница се очаква да е около 6,56 т/ха. Тя, както и преди, изглежда завишена, в сравнение с данните, получени от полето, независимо от спада, в сравнение с предишния месец.

Вчера палмовото масло поевтиня, поради ръста в производството - +3,5%, който беше по-висок от очакванията на анализаторите. В този контекст, рапицата беше на минус, а накрая на сесията последва ръста на соята в Чикаго.

Американски пазар

Вчера в Чикаго цените на пшеницата рязко паднаха.това се случи поради пробив в ценовата точка на съпротивление .

Разбира се влияят главно фундаменталните фактори , като голямото производство в САЩ и особено увеличеното предлагане на пшеница в света, с исключение на Франция.

Вчера фондовете продадоха 5 000 лота царевица и 6 000 лота пшеница, а купиха 6 000 лота соя.

Няма промяна в оценката на състоянието на посевите - 72% са в лдобро и отличноы състояние.

На Черноморския пазар през изминалата седмица украинският експорт беше по-голям от руския

Украйна изнесе 500 000 тона пшеница. Ако Египет и Мароко останат купувачи за страната,можеда се отбележи ръст на експорта за страните от Азия - такива като Филипините, Индия, Бангладеж и Индонезия.

Половината от изнесените 132 000 тона ечемик бяха за Китай. Потвърждава се спадът в интереса на страната към внос, в сравнение с миналата година.
Русия от своя страна изнесе 473 000 т пшеница и 10 000 т ечемик.