зеленчуци и плодове, биосокове, биовина и други биопродукти, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве, биволско, козе и овче мляко, пчелен мед, сладка по домашни рецепти, ръчно приготвен хляб с квас, закуски и сладкиши...

От качествените храни и продукти на над 20 производители ще избират днес от 10 часа до 18 часа посетителите на уникалния фермерски пазар в София пред Министерството на земеделието и храните. Той се организира от в. “Български фермер” с подкрепата на Българската банка за развитие и съдействието на Министерството на земеделието и храните, Столична община, Българска асоциация “Биопродукти”, Фондация “Биоселена” и “Хранкооп -София”.

Пазара ще открият кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.  На откриването ще присъства и изпълнителният директор на Българската банка за развитие Билян Балев.

Пазарът е част от инициативата на най-авторитетния и четен български агровестник “Български фермер” - издание на Медийна група България, за свързване на малките местни ферми и производители с потребителите, за насърчаване на късите вериги на доставки и за популяризиране на местните храни.

Миналата година вестникът организира национален дебат за бъдещето на фермерските пазари в страната. В приложение на част от идеите, споделени по време на дебата, седмичникът в партньорство с Българската банка за развитие до края на 2016 година организира поредица от фермерски пазари в различни големи градове на страната.

Чрез тях показваме, че има начини местните земеделски стопани и производители на храни да печелят, като пряко да продават стоките си на потребителите, на градските жители, които все повече се интересуват от качеството и чистотата на храната. Така се насърчават и контактите помежду им.

Ръстът на пазара на свежи плодове и зеленчуци, местни и биохрани и приготвени по традиционни български рецепти продукти в последната година е над 100% по данни на представители на сектора. А потенциалът му да расте е голям.

До края на годината “Български фермер” организира още 3 фермерски пазара в големи областни градове.

Следващият ще е на 12 септември в Пловдив на централния площад.