обяснява д-р Норберт Консвол от Университета в Рощок

Даже в съвременните кравеферми ниските температури и недостатъчното осветление през есенните, зимните и пролетните месеци е факт. Ако естественото осветление е недостатъчно, заслужава си фермерът да се замисли за увеличаването на светлата част от денонощието за сметка на изкуствено осветление, убеден е д-р Норберт Консвол. И обяснява защо: Това оказва положително въздействие върху млечната продуктивност и здравето на животните

Освен това се увеличава нивото на техниката за безопасност и качеството на изпълнение на работата. Оптималните условия на средата в помещенията значително подобрява използването на генетичния потенциал на кравите и подпомага за опазването на тяхното здраве. Този факт отчитат много от стопанствата, които влагат средства в помещенията за отглеждане през студените месеци.

На първо място става дума за осигуряване на циркулация на въздуха за да се предотврати стресът от прегряване. Проблемът с осветлението доскоро беше по-скоро на втори план, твърди германският специалист. Според него това се обяснява с факта, че все още не са напълно изучени всички процеси в организма, произтичащи от въздействието на видимата светлина.

В специализираната литература въпросите за осветлението се разглеждат предимно във връзка с птицепроизводството. Има натрупан от десетилетия опит за мениджмънта при осветлението и неговото влияние за здравето и продуктивността на птиците. При млечното животновъдство влиянието на светлината на работните процеси, производителността на труда и качеството на продукцията най-често не се дооценява.

Преходът към неотопляеми открити краварници в значителна степен подобрява ситуацията по отношение на стимулиращото влияние на естествената светлина върху организма на животните (в сравнение със закритите помещения) и води до подобряването на условията на труд. За осигуряването на оптимални параметри на осветление през есента, зимата и през пролетта, естественото сслънцегреене е недостатъчно. Ето защо се налага допълнително изкуствено осветление.

Как се повлиява млечната продуктивност

Изследванията, направени в САЩ, Канада и Израел, а така също в Дания, Великобритания и Италия, категорично доказват, че здравето, продуктивността и обмена на вещества при животните се влияят от светлината. В подкрепа това твърдение д-р Норберт Консвол от Университета в Рощок привежда пример от американската практика: При изследвания в САЩ увеличаването на осветлението до 16 часа в денонощие води до ръст на млечната продуктивност средно с 8%

И то предимно в есенно-зимния период. Но по-нататъшно увеличаване на продължителноста на осветлението не дава добри резултати, а води само до увеличаване на разходите за електроенергия. Съгласно нормативните документи за защита на животните в Германия продължителността на осветлението за сметка на изкуствената светлина не трябва да надвишава 16 часа в денонощието. За тъмната част от денонощието фирмите предлагат осветителни тела с червена светлина и с мощност около 10 вата, които осигуряват безпроблемното придвижване на животните, а така също позволяват да се прави контролен обход, без да се притесняват почиващите си животни.

Ефектът върху продуктивността благодарение на увеличаването на осветлението до 16 часа, не се наблюдава веднага, а едва след 2-4 седмици. Увеличаването на млечната продуктивност е възможно да е заради повишеното количество на автогенния растежен фактор, който се извежда от черния дроб на животните. Едновременно с това изхвърляният през тъмната част от денонощието мелатонин се забавя.

Герменският специалист подчертава и друг факт: консумацията на фураж също нараства с 6-8 на сто тъй като с увеличаването на светлата част на денонощието се увеличава и времето, през което кравите са активни.

Съставът на млякото остава непроменен. Освен това категорично е установено, че има различия според физиологичното състояние на кравите: за сухостойните крави светлата част може да е 8 часа а следващите 16 да е тъмно. Разбира се, определящо за въздейсвието на светлината върху организма на животните се явява и степента на осветеност: около поилките и местата за хранене тя трябва да е 200-300 lx; в боксовете за почивка на лактиращите крави, на нивото на главата трябва да е около 200 lx.

Наред с позитивното влияние върху здравето и продуктивността на животните във всички случаи трябва да се отчитат и въпросите по безопасността на труда на обслужващия персонал. В промишлеността, например, осветеността на работните места до голяма степен предотвратява травмите и подобрява качеството на продукцията.

В селското стопанство трябва още много да се направи в тази насока.

Осветлението оказва влияние на качеството на работа както в краварника, така и в доилната зала. Осветлението в помещенията трябва да бъде преди всичко за сметка на естествената светлина. Ето защо при планирането на нови и реконструкцията на старите помещения, трябва да се обърне внимание на това през капандури на покрива и през големи прозорци на стените, до всички места в кравефермата, включително и местата за отелване, да достига максимално естествена светлина.

Измерванията с луксометри показват, че дневно време, през лятото, в съвременните открити кравеферми нужната осветеност се осигурява от слънчевата светлина, а в обедните часове осветеността даже надвишава нормите. Осветеността е съотношението на светлинния поток към осветената площ.

Но в преходните сезони и през зимата има недостиг на светлина

Осветеността в сутрешните и вечерните часове, както и нейната продължителност са недостатъчни вследствие на краткия ден. Всичко това, заедно с намаляването на продуктивността на животните, води до:

снижаване на производителността на труда;

повишава риска от нещастни случаи в кравефермата;

тъмнината или лошото осветление затрудняват определянето на подходящия период за покриване на животните, както и момента на отелване;

невъзможно е да се направи адекватна оценка за проблемите в стадото;

няма възможност за правилното обслужване на животните;

намалява концентрацията на работещите, както и тяхната мотивация.

И не на последно място като следствие от всичко изброено дотук намалява обективността при оценката на критични ситуации, производителността и качеството на работа падат.

Изходът от ситуацията се разрешава със съвременни средства, напомня на фермерите германският специалист. Увеличаването на светлия период на денонощието до препоръчваните 16 часа може да стане за сметка на използването на съвременни икономични осветителни тела - луминесцентни лампи, натриеви лампи с високо налягане. С помощта на електронни устройства с часовников механизъм, чрез автоматично включване на изкуствено осветление в сутрешните и вечерни часове, без участието на оператор, може да се регулира продължителността на светлия ден (виж табл. 1). Това води и до производствено-икономически преимущества. През зимата например може да се осигури непрекъснато регулиране на осветлението сутрин от 4,30 до 8,00 и вечер от 16,30 до 20,30.

В съвременните кравеферми с високи тавани, предназначени за свободно отглеждане на животните, се препоръчва осветителните тела да се спуснат надолу. Целта е да се приближи източникът на светлина до местата, където се намират животните. Това се препоръчва, тъй като с увеличаване на разстоянието, осветеността съществено намалява.

В доилните зали много често се използват луминесцентни лампи, чиято повърхност много бързо се замърсява с прах. Освен това при високо закачените лампи се увеличават загубите по тяхното почистване, както и се увеличава рискът от злополуки в сравнение с ниско поставените лампи. Замърсените лампи осветяват значително по-зле, при неизменен разход на енергия.

При избор на източник за осветление трябва да се обърне внимание и на дълготрайността му, на качеството на отдаваната светлина, мощността на лампите, включително и подробна характеристика за излъчването и цветовите качества на светлината. В табл. 2  са представени основните технически характеристики (мощност, отдаване на светлина и срок на ползване) на най-разпространените лампи. Ефективността на осветлението значително намалява, ако стените и таваните са замърсени. Във всички случаи редовното почистване и варосване на помещенията са оправдани, защото се постига по-добро отразяване на светлината и чувствително се подобрява разпределението и светоотдаването на източниците.

Финансовите загуби, свързани със закупуването и монтажа на осветителни тела, а така също и разходите за електроенергия, бързо ще бъдат компенсирани от повишената продуктивност на животните и производителността на труда. Възвръщаемостта е около 2-3 години. При това все още не са отчетени ползите от оптималното продължителност и качеството на осветеност.

Изводите

В миналото на въпросите за осветлението в кравефермите се отделяше малко внимание. Резултатите от направените в различни страни изследвания за ролята на осветлението върху организма на дойните крави накараха стопаните все повече да се съобразяват с този факт при проектирането и оборудването на фермите.

Светлината е възбуждащ фактор за много биохимични процеси у живия организъм, оказва влияние на растежа, здравето, плодовитостта и продуктивността на животните. Най-важно значение имат:

степента на осветеност;

продължителността на въздействието;

препоръчваната от много специалисти осветеност е около 200 lx;

оптималната продължителност за лактиращите крави е 16 часа;

фазата за почивка трябва да е 8 часа.

Голямо значение има осветеността и за безпрепятсвеното придвижване на животните, контрола на производствените процеси, качеството на работа, производителността на труда, а така също и за намаляването на травматизма. Ето защо благодарение на оптималните интензитет и продължителност на осветление се отчита положително влияние върху зрението на персонала и на животните. То осигурява по-доброто ориентиране на животните в отделните помещения, те се движат по-бързо и по-уверено, намалява стреса на животните.

Положителното въздействие на светлината се забелязва и при консумацията на фураж. За обслужващия персонал доброто осветление помага за своевременното определяне на момента за покриване на животните, отделянето на болните и травмирани животни и тяхното обслужване. Заради икономии на електроенергия, а така също и заради улисани във всекидневни задачи, обслужващият персонал забравят да включат осветлението. Проблемът може да се реши с поставянето на датчик с часовников механизъм

Друга причина за допускане на грешки при осветлението на краварника могат да бъдат неправилното пресмятане на съотношението между височината на помещенията и тяхната площ, броя на осветителните тела, тяхната мощност и КПД (коефициент на полезно действие). Освен това често се пренебрегва замърсяването на осветителните тела, таваните и стените, което значително намалява толкова важната за животните и за хората светлина.

Светлината от гледна точка от физиката

За единицата за осветеност по СИ е приет лукса (lx). 1Lx = 1 lm/m2 (lm= лумен). В най-общия случай под осветеност се разбира доколко е светло, например на работното място. Стойността на осветеност намалява пропорционално на разстоянието на отдалечаване от източника на светлина.

Някои примери за осветеност:

ясен слънчев ден - 100 000 lx;

мрачен летен ден - 20 000 lx;

лунна светлина - 0,25 lx;

нощно звездно небе - 0,001 lx;

облачно нощно небе, без странично осветление - 0,0001 lx

Положителното въздействие на светлината се забелязва и при консумацията на фураж