Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво и сравнително хладно време. След задълбочилото се засушаване падналите значителни валежи в края на второто и началото на третото десетдневие на август (Видин - 23 л/кв.м, Ловеч - 25 л/кв.м, Велико Търново - 27 л/кв.м, Шумен - 34 л/кв.м, Силистра - 37 л/кв.м, Сливен - 50 л/кв.м, Драгоман - 70 л/кв.м) и очакваните - в началото на следващия период ще се окажат закъснели за късните пролетни култури отглеждани при неполивни условия. На места в североизточните и южните райони, вследствие дефицита на почвена влага, при част от царевичните посеви листната маса е преждевременно изсъхнала, а кочаните са неозърнени. Засушаването се отрази неблагоприятно и на слънчогледа. Значителна част от узрелите посеви в Южна България са с малки, недобре гарнирани, пити и недоизхранени семена.

Валежите в края на август ще подобрят условията за развитието на вторите култури, ще повлияят освежаващо на късните хибриди царевица, при които ще протича фаза млечна зрелост. През последната седмица от месеца среднокъсните хибриди царевица (група 600 по ФАО) ще встъпят във восъчна зрелост. При соята ще се наблюдава фаза узряване, при памука - начало на разпукване на плодните кутийки.

В началото на периода влажното време ще бъде предпоставка за развитие на сиво гниене (Botrytis cinerea) по зреещата гроздова реколта. По доматите от късното полско производство има опасност за късни зарази с картофена мана (Phytophthora infestans) - по зелените плодове гъбата образува твърди, грапави, кафяви петна, вследствие на което те загниват. За профилактика срещу този патоген могат да се използват контактни фунгициди; Шампион ВП- 0,15%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, Дитан М-45 - 0,2%, Дитан ДГ - 0,2%, Полирам - 0,2%, Манкозеб 80 ВП - 0,25% и др. Препаратите трябва да бъдат с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на узряване на културата.

През втората половина от периода се прогнозира повишение на температурите и нормализиране на топлинните условия.

През последната седмица на август се очаква да настъпи подобрение на водно-физичното състояние на почвата в орния слой, което е от важно значение за по-качественото провеждане на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване с рапица. Агротехническият срок за сеитбата на зимната маслодайна рапица започва да тече в края на месеца.