за да ви е мирна главата до пролетта, съветват рз експертите на БАСФ

Диана Ванчева

Нищо, че още е август, вече е време да се помисли за най-важните грижи в житните посеви - есенните.

От избора на технология и продукти ще зависи дали високите добиви ще се заложат още на старта.

Какво им предстои на фермерите в задаващата се есенна кампания. Как отрано да са готови да вземат важните решения за възвръщащи се вложения.

Това обясниха за производителите от южната част на страната търговският представител за Южна България Ася Йорданова и регионалният мениджър за региона Върбан Върбанов в Стара Загора.

Не случайно Ася Йорданова избра да започне с една конкретна снимка. Тя подсказва, че системата за контрол на посевите трябва да стартира със сериозни мерки срещу опасните видове кореново гниене, което тръгва още от сеитбата

Често срещана картина по нивите, даваща знак за тази повреда, са харманите. Обърнете им внимание, съветва специалистката, защото патогените, които причиняват кореново гниене се задържат за дълго в почвата.

Всички видове гниене са много опасни за посева.

Черното кореново гниене вече стана често явление, особено при наличието на валежи или, ако е допуснато едностранчиво азотно торене.

Симптомите са черен налеп, а освен това и по-слабо братене - следват изжълтяване на растенията и загиване.

Фузарийното кореново гниене се характеризира с розов налеп, както и по зърната. Но при него гният и кълновете, и пониците.

Базичното гниене е най-коварно - поврежда и тъканите. Изкласявайки, растенията полягат - това е паразитното полягане.

Борбата може да се води само превантивно т.е. с обеззаразени семена. Трябва да се спазва правилен сеитбооборот, което за Южна България е невъзможно.

Възможно е обаче да се ползва здрав посевен материал, което е задължително и става чрез обеззаразяването на семената - вече установена практика

БАСФ предлага вече познатия и обичан от много стопанства Кинто Плюс. Той се отличава с 9 седмици действие.

Ако след това не дай Боже се появи гниене, веднага може да помогне фунгицидът Капало - на него може да се заложи наесен.

"Български фермер" направи кратка анкета и научи, че в Добруджа и Лудогорието

Кинто Плюс е станал задължителен избор на зърнените фермери

Според Георги Георгиев от фирма "Никола Слатински" ЕООД, Силистренско, продуктът им гарантира пълна ефикасност. Откакто го ползват фузарийното гниене е изчезнало от нивите им. И формулацията му, която е различна, го прави безотказен и е удобна.

Кинто Плюс е двукомпонентен - ще рече, че двете му активни вещества са от две различни групи, което именно го отличава от сродните на пазара. Съставките се допълват в синергизъм и имат гарантиран ефект срещу базично гниене, ленточна болест и снежна плесен, която се появява при задържането на снега в Северна България - там това е чест проблем. Той има контактно, проникващо и системно действие, медсъдържащият му комплекс засилва противопаразитното действие. Така

Кинто Плюс може да постави под контрол всички важни болести по житните

Той има още една силна за отбелязване екстра - дава мощен старт на посевите, точно тогава, когато е необходимо. Това им е нужно, когато растенията спрат да се хранят от семената и вече търсят мощно развита коренова система, от която да черпят.

Както споделиха и фермерите, Кинто Плюс е формулация от висок клас, която отлично прилепва и покрива семената. Освен това е селективен - т.е. кълняемостта на семената не намалява, ако не се изсеят веднага.

Съвет: с доза от 150 мл за 100 кг пшеничени или ечемичени семена той се справя без проблеми.

Систива е голямата иновация в света на растителнозащитната химия

Това е първият фунгицид не за пръскане, а за третиране на семената срещу болести и по време на вегетацията.

Според Върбан Върбанов този препарат е у нас само от две кампании, но доказа, че пази ечемика ефективно - това ще рече от сеитбата до ранните пролетни етапи от вегетацията. Систива покрива цяла есен и ранна пролет, което дава спокойствие на производителите.

Фунгицидът се прибавя към обеззаразителя - уникален е за ечемик и елиминира неговите болести.

Съвет: при по-тежка зима и дъждовна пролет Систива прави здрави зелени листа и здрави корени на културата.

Иновативността му се дължи на най-новото активно вещество на БАСФ, което може да блокира метаболизма на патогените и се отличава с уникална мобилност - то се поема и веднага се абсорбира чрез корените, както и се разнася из цялото растение.

След него не може да се видят болестите мрежести петна и ринхоспориум по ечемик, а те са вече масови у нас.

Така фермерът може да избегне едно пръскане в ранна пролет и е по-независим от климата. Както казват от компанията в България, а и в Германия, AgCelence ефектът си е казал думата на полето, където само силните корени правят силни растения

Това се видя тази година най-вече по жътва. Стопанствата, които са го ползвали, отчитат, че вложенията им са напълно оправдани, а добивите високи.

Освен това: Систива предпазва от инфекции чрез почвата и от болести, които паразитират в корените.

Съвет: прилага се в доза 75 мл на 100 кг семена, смесва се с избран от фермера обеззаразител, като Премис например.

Който избере този вариант ще има безплатен Премис от компанията - т.е.Систива ще се предлага в пакет с безплатен Премис.

Фермери питат - БАСФ и експерти отговарят

Систива може да работи в посева цяла есен, с което спестява време и дава сигурност отговори Ася Йорданова.

Според проф. дсн Светослав Бобев от Аграрния университет в Пловдив опитите, заложени у нас са доказали, че продължителната защита на посевите след обеззаразени с препарата семена се е потвърдила и в края на вегетацията. Добивът надвишава този от нетретираните контроли с повече от 50%.

От практиката: Систива е изпробван на 31 места в страната - резултатите в стопанствата са безупречни.

Преди нас голяма част от европейските фермери са се убедили в предимствата му и ни го препоръчват, каза ученият.

Внимание: чак от началото на вретенене или флагов лист / в зависимост от инфекцизония фон/ спира действието на Систива - тогава трябва да се мисли за сериозен фунгицид като

Диамант Макс в доза 120 мл. на декар срещу болестите

При по-топла пролет като отминалия февруари трябва да се заложат 2 фунгицидни третирания. Като за начало специалистите на БАСФ препоръчват първия фунгицид Диамант Макс, а след това Капало или Танго.

Като втори вариант без Систива съветват с Капало да се третира есента.

Той има ефект и срещу базично гниене. След това се залага на Диамант Макс или Алегро или Танго Супер.

Срещу плевелите изборът е между Биатлон 4D - най-новият иновативен хербицид с регистарция от 3-ти лист, Дерби Супер 1, Палас - при смесено заплевеляване. БАСФ напомня, че

НАЙ-СЕРИОЗЕН ПРОМОПАКЕТ ЗА ЕЧЕМИК е Систива с безплатния обеззаразител Премис.