Ваня Велинска наш спец. пратеник в Русе

Каква е формулата за успешно земеделие, и трудно ли е да се намери? Със сигурност няма универсално решение. То е различно за всяка култура, за всеки фермер, за всяко поле. Дори за всяка година, защото често неизвестното в уравнението, а именно климатът, е решаващ за добивите.

И въпреки това фермерът е длъжен да направи всичко по силите си, за да постигне оптимални производствени резултати. А това става с качествени семена, балансирано хранене на растенията, навременна растителна защита, и, разбира се, всички съпътстващи добри практики, свързани с отглеждането на културите.

Всичко това видяха русенските фермери на форума Портфолио Фарм 2016 край с. Тръстеник, организирано от Пионер Семена България на полетата на кооперация “Зора” с председател инж. Росен Коев.

Избрахме да организираме едната си платформа съвместно с инж. Коев по много проста причина, защото той е истински професионалист, коментира Иван Костадинов, продуктов мениджър на Пионер Семена България. Ние предлагаме изключително добивни семена, които при една добра агротехника, постигат отлични добиви. А тук, това се случва.

На Портфолио Фарм 2016 фирма Пионер представя утвърдени и нови хибриди царевица и слънчоглед подходящи за района. За разлика от на много места в България, тук пролетниците до момента се развиват много добре и очакванията са за добра реколта. Със сигурност домакинът на платформата Росен Коев знае как се прави земеделие. Не само на пръв поглед, но и в детайли се вижда, че в кооперация “Зора” има висока култура на агроземеделие.

В условията на труден пазар трябва да избираме много внимателно продуктите, с които работим, разяснява инж. Коев. Затова и предпочитаме семената на Пионер, тъй като разчитаме на високия им добивен потенциал, както и на селективността на пестицидите на Дюпон, за да осигурим отличен контрол на вредителите.

В кооперацията залагат от години на семената на Пионер. А високите производствени резултати се отчитат не само на опитните участъци, но и на масовите полета. През миналата година средните добиви от слънчоглед са 380 кг/дка, а от царевица - над 1000 кг/дка.

Какво да коментираме относно полето, виждате - в перфектно състояние е, каза Иван Костадинов. Отлични обработки, добра защита от плевели, равномерен и добре гарниран посев. Климатичните условия са били сравнително добри, тъй като царевицата все още не е прегоряла, което означава, че има сериозен потенциал за добив, който да бъде реализиран от нашите топ хибриди от Optimum AQUA max продуктовата ни линия.

Целта на Портфолио Фарм Тръстеник е фермерите от региона да видят как се представят хибридите на Пионер при един много висок фон на агроземеделие, при който семената могат да развият потенциала си за добив, заложен в генетиката им. Само при едни добри практики, когато подготовката на полето е направена добре, сеитбата е извършена навреме и с подходяща сеитбена норма, която да гарантира оптимален брой растения на декар, както и последвали добри грижи за посевите през вегетация, на есен може да се очакват добри резултати. А дори при неблагоприятни климатични условия, качествените семена на Пионер, могат да гарантират едно добро представяне.

Семената са основата, но за да се получи добър резултат, от която и да е култура, първо трябва да се избере подходящ хибрид, коментира Иван Костадинов. Разбира се, препоръчително е да е този с най-висок потенциал за добив за съответния район.

А след това вече се избира и надгражда технологията на отглеждане, за да е максимално успешно производството. При слънчогледа например, няма значение дали е конвенционална, Експрес или Клиърфийлд технология, важно е да се подбере точният хибрид, който да даде най-висок добив.

Водещ трябва да е хибридът, определящ е потенциалът му за добив, не технологията

Това се отнася и за царевицата. При нея трябва да се съобразява групата на ранозрелост - дали средноранни, средно късни или късни за съответния район, но които дават най-високи добиви.

След като се заложи на групата по зрелост и на основните хибриди, следва да се прецени и оптималната гъстота, за да може да се получи и максималния добив за конкретните условия.

За всички климатични условия има оптимален хибрид, както и оптимална гъстота.

В момента растенията се намират в добро състояние. При слънчогледа има отлично озърняване в центъра на питата, което означава, че е нямало критичен период по време на цъфтеж, коментират специалистите. При наливането на зърното има все още свежи зелени листа, т. е. вегетацията протича нормално.

Няма и завяхване, което означава, че до последно семката ще се изпълва много добре и съответно се очаква високо маслено съдържание, защото то се формира в края на вегетационния период, малко преди достигане на физиологична зрелост.

Царевицата е по-критичната култура тъй като при нея всеки един период на засушаване оказва влияние върху потенциала за добив, но това, което може да се каже за това поле е, че първоначалното залагане е било сравнително добро - 16-18 реда на кочан, 38-45 зърна в ред. Опрашването е станало много добре, почти няма празен връх - оттук нататък всичко е въпрос на наливане на зърното, т. е. последните 15% от добивния потенциал се формират сега. Ако има още едно преваляване, той ще се доближи много близо да максимума, а ако няма валежи до физиологична зрелост - ще има известна редукция в добива, но тя няма да е критична.

Акцент при царевицата на Портфолио Фарм Тръстеник са:

Р0216 - 480 ФАО. Дава отлични добиви както при засушливи, така и при нормални условия. При интензивно отглеждане се получават много високи резултати. Има привлекателен външен вид, образува огромни кочани. Заради стей грийна му се препоръчва и за производство на силаж, но в случая се завишава посевната му норма.

Р0023 - 450 ФАО. Най-добрият от новите хибриди. Изпуска много по-бързо влагата в сравнение с останалите хибриди от тази група. Потенциалът му за добив е много по-добър от хибридите от старата генерация, които масово се използват от фермерите. Толерантен е на болести. Понася сравнително добре високите температури през периодите на цъфтеж и наливане на зърното.

Р59486 - 380 ФАО. Превъзхожда всички хибриди в група ФАО 300. Има добра толерантност към високи температури по време на цъфтежа и наливане на зърното. Препоръчва се за интензивно производство на царевица от зърно.

Р59241 е подобен на горния, двата хибрида се допълват. Имат бърз първоначален старт, добра устойчивост на кореново стъблено полягане. Потенциалът им при засушаване е 930-1040 кг/дка.

От по-ранната група Р9074 - 350 ФАО. Има добър потенциал за добив дори и при засушаване.

При слънчогледа

P62LE122 - много ранен Експерс толерантен хибрид. Устойчив е на синя китка до раса Е, както и на мана. Подходящ е и за планински и полупланински райони, както и за полета с по-висока надморска височина, където другите хибриди трудно достигат жътвена зрелост. Може да се засява като втора култура.

P63LE113 - ранен хибрид. Притежава ген за устойчивост на синя китка OR5 и Pioneer System II за раси А-G. Устойчив на всички раси мана, които се срещат в страната.

P64LE25 - средноранен хибрид. Това е най-продаваният от портфолиото на Пионер Семена. Подходящ е за полета с труден фитосанитарен профил. Устойчив е на синя китка раса Е и притежава много висока толерантност към по-агресивните раси синя китка. Високо толерантен е към фома и склеротиния, и устойчив към най-новите раси мана. Предимството му е във високото маслено съдържание - процен, процет и половина по-високо.

P63LL99 - средно късен хибрид. Много подходящ за райони с нови раси синя китка. Има изключително висок добивен потенциал, когато има валежи през втората половина на вегетацията. Толерантен е към фома и склеротиния на питата. Устойчив е на най-новите раси мана, затова има характеристиките на Pioneer Protector мана.

P64LС108 - нов, среднозрял, Клиърфийлд хибрид. Притежава OR7 и Pioneer System II, което е на-високата генетична защита в портфолиото на Пионер. Има добра толерантност спрямо фома и склеротиния, както и отлична устойчивост на най-новите раси мана. Характеризира се с високо маслено съдържание. Препоръчва се за полета с най-новите раси синя китка, както и при смесено заплевеляване от житни и широколистни плевели.

Препоръка от специалистите на Пионер

Много важно е фермерите, които отглеждат царевица за силаж е да преценят точния момент на прибиране. Когато е много сух, силажът се уплътнява много трудно в силажната яма, тъй като има анаеробна ферментация и това води до разваляне на силажа. Ако е много влажен - губи се потенциала за хранителна стойност, тъй като има изтичане на хранителни вещества.

Точният момент е когато млечната линия на царевичното зърно е 1/3 до 2/3 от върха към основата на кочана. Тогава възможно най-бързо трябва да се прибере царевицата от полето и да се уплътни много добре в силажната яма. Препоръчително е да се прибави силажен фермент, за да се стабилизира млечно-киселата ферментация и да се запази силажната яма дори след нейното отваряне и до пълното изчерпване на наличния силаж.