Американската компания Perfect Day се готви да започне производството на мляко без участието на животни. Проектът планира да стартира през 2017 г., съобщава Dairy Reporter.
За производството на новото мляко изобретателите му и основателте на Perfect Day Раян Пандейя и Перумал Ганди ще използват генномодифицирани дрожди, които ще бъдат програмирани да произвеждат белтък без животни. Към дрождите ще добавят специални ДНК-влакна, които може да бъдат отпечатани на 3D-принтер. По такъв начин дрождите ще бъдат програмирани за производство на говежди белтък. След това продуктът ще бъде подложен на ферментация в специален танкер и там в млякото ще бъда добавяни полезни микроелементи.
При производството на млякото също така ще се добавя монозахаридът галактоза вместо лактоза, което прави напитката подходяща дори за хора с непоносимост към лактоза.
Според двамата бизнесмени сега компанията Perfect Day вече обсъжда възможна съвместна дейност с големи участници на световния млечен пазар, за да може продуктът им, който има всички полезни съставки, но нито един от недостатъците на кравето мляко, да стигне до магазините възможно най-скоро.