С около 30% по-малко ще е реколтата от тютюн на национално ниво тази година в сравнение с 2015 г. Това заяви председателят на Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ)-2010 Цветан Филев, предаде "Фокус". Той посочи, че през миналата година са получени 23 600 тона добиви от четирите сортови групи тютюн, а сега прогнозите са за от 16 000 до 18 000 тона, като точното количество ще стане ясно, след като завърши изкупната кампания.

Цветан Филев отбеляза, че част от тютюнопроизводителите са се преориентирали към друго производство, друга част са се отказали напълно да отглеждат тютюн, сухото лято също обуславя по-малкия добив тази година.

Филев заяви, че е още рано да се говори за качеството на тазгодишната тютюнева суровина, но очакванията са то да е малко по-добро от миналата година. Той уточни, че на този етап от полето са прибрани 50-60% от тютюна. Кампанията се очаква да завърши до края на септември, най- късно в първата десетдневка на октомври.

Тютюнопроизводителите очакват изкупната кампания за тютюн реколта 2016 да започне през месец ноември, очакват и по-високи изкупни цени, спрямо миналата година.

По-нисък добив от тютюн спрямо миналата година се очаква и в Североизточна България, а една от причините е продължителната суша. Вилдан Шабанова, председател на Сдружението на тютюнопроизводителите от Североизточна България заяви, че при обикновено 190 кг/дка от сорта „Каба кулак“, вероятно сега ще бъдат получени по 150 - 160 кг/дка. Падналите в последните дни локални валежи дават надежда за по-силна последна „ръка“ при „Каба кулака“. Градушка е похабила тютюна на полето и в полиетиленовите сушилни в землището на село Листец, общ. Главиница. Ледени късове с големина на орех са паднали в петък. Фикрет Бекир, председател на Сдружението на тютюнопроизводителите в с. Листец посочи, че като цяло тази година реколтата от тютюн в района е слаба, заради сушата.

Тютюнопроизводителите в област Благоевград също очакват по-слаби добиви през настоящата година,но се надяват да бъдат компенсирани с по-качествена продукция и по-високи изкупни цени. Такъв е изводът, който направиха представители на бранша от Гоце Делчев, Сатовча и Симитли, където е най-голямата концентрация на площи, използвани за отглеждане на тютюн в региона. Според кмета на село Долно Осеново, община Симитли, Бисер Сегменов тазгодишните добиви ще бъдат с около 50 % по-малко от миналогодишните. Той отбеляза, че производителите на тютюн в района на селото нямат опасения по отношение на това дали ще се намери кой да изкупи продукцията им.

Сегменов уточни, че в района се работи с три фирми, които ще изкупят тютюна и почти всички производители вече са сключили договори за това. Той подчерта, че е много важно не само продукцията да бъде изкупена, но и това да стане на добра цена, което ще стимулира многобройните млади, които се занимават в производство на тютюн в района, да продължат да го правят.

Бисер Сегменов обясни също, че причината да се очаква по-слаба в количествено отношение реколта тази година е във високите температури през лятото и липсата достатъчно на валежи. Според него, обаче, изкупната цена ще бъде по-висока. Според него реалната цена на един килограм тютюн трябва да е от 12 до 15 лева, като през миналата година фирмите са се подиграли с тютюнопроизводителите и са изкупувавали продукцията едва на 5 лева за килограм, но тази година се очаква цената да бъде по-висока и да достигне около 7.50-8 лева.

Иван Сабахлъков, тютнопроизводител от Гоце Делчев и председател на Сдружение „Басма“ също изрази мнение, че добивите ще са малки, като най-голямото количество тютюн в района да Гоце Делчев ще бъде ръбрано от сорта „Басма“. По отношение на изкупната цена той заяви, че между 6 и 7 лева ще е цената на килограм за стандартния Крумовградски сорт и изрази надежда, че гръцката "Басма", която се отглежда в региона, ще достигне гръцките нива на изкупуване - от 8 до 9 лева за килограм. Той подчерта, че каква ще бъде цената, изцяло зависи от политиката на фирмите.

Иван Сабахлъков коментира цялостното състояние на бранша, като каза, че с всяка изминала година, държавата унищожава сектор „Тютюнопроизводство“. Той обясни, че заради политиката, която България води по отношение на бранша и, за да може да отговаря на изискванията, наложени от Европейския съюз, се е стигнало до пренебрегване на този сектор.

Слабата като количество реколта, обаче, въпреки че тютюнът ще струва повече, силно притеснява хората, каза Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България и кмет на Сатовча. Той посочи също, че предвид намаленото производство на тютюн в страната с около 40% и ниските добиви от засушаването, както и заради високото качество на суровината, се очаква цената за килограм да бъде над 8 лева.

Според Мименов пазарът за продукцията също се очаква да бъде добър, особено след като фирмите вече често са обикаляха тютюневите ниви и сушилни, като силно се интересуваха от количеството и качеството на продукцията и са давали съвети на хората в това отношение, което показва, че имат интерес и дава основание на производителите да се надяват, че няма да има проблем с пазара, заяви Мименов.

Повечето от тютюнопроизводителите в Пазарджишки регион са се отказали да отглеждат тази култура. Причините са недобрата реколта през последните години, трудоемката дейност и несигурността при изкупуването на продукцията. Кметът на село Братаница Латинка Вълчева посочи, че през последните години поминъкът от тютюн в землището на селото почти замира. Само 10 семейства отглеждат тютюн, но само по 1-2 декара. През последните години арендатори от град Неделино, Смолянско, стопанисват около 300 декара тютюн в Братаница. Според кмета тази година реколтата тази година е много слаба. Изкупните цени също са много ниски, като не повече от 4-5лв за килограм сух тютюн. Латинка Вълчева коментира, че това е причината голяма част от традиционните тютюнопроизводители да се откажат от този поминък. По думите й продукцията се изкупува директно от частни фирми, които се занимават с тютюнопреработвателна дейност, като голяма част от тях са некоректни към производителите и не се разплащат в срок.

В този район преди са отглеждани предимно американски сортове тютюни като най-популярните са “Вирджиния” и “Бърлей”. Те са едролистни и с по-малко съдържание на ароматни вещества, но имат по-голяма сухоустойчивост. Средният добив от декар при тях е около 130 кг. Основно са използвани при производството на цигари като населението е обработвало тютюна почти ръчно – от беритбата, през низането, сушенето, дипленето и изрязването на сухите листа, които след това са предавани на големите производители на цигарени изделия.

Кметът на село Паталеница Ангел Налбатски уточни, че реколтата от тютюн в землището на пазарджишкото село е в добро състояние, благодарение на валежите в началото на лятото. По думите му повечето площи с този вид култура са се запазили като декари от последната година, но въпреки това тютюнопроизводителите през последните години драстично са намалели. Според него проблемът идва от ниската изкупна цена, която разколебава стопаните. Кметът обясни, че трудоемкото при него е, че беритбеният процес е на ръка, няма измислен механизиран вариант за бране. Бере се на ръка, пресова се ръчно, единствено сушенето е механизирано и се осъществява в специални камери. Реколтата от по-малките площи се ниже на ръка и се сухи под найлон на сухо и проветриво място. Производителите имат много разходи по заплащането на сезонните работници и често завършват стопанската година на загуба. Той каза също, че реализацията на реколтата става предимно на вътрешния пазар от български фирми, рядко има пробив в чужбина, предимно в Гърция. Освен за производството на цигари, тютюнът се използва и във фармацията и козметичната индустрия. В землището на селото се отглеждат предимно американски сортове тютюн, за сметка на ориенталските.

Кметът на село Ветрен дол Димитър Христосков посочи, че през последните 10 години хората, които отглеждат тютюн са намалели драстично. Той уточни, че сега те са единици, а през тази година почти няма площи, които да са заети с тютюн. Според него преди години почти всяко семейство, което е имало земя е садяло тютюн. Отглеждали са се предимно американски сортове - "Вирджиния" и "Бърлей". По-малко са били площите заети с ориенталските сортове "Джебел басма" и "Башибали". Кметът уточни, че е имало години, в които около 1 000 декара земи в района на селото са били заети с тютюн. Като причина за отказването на хората от този вид дейност той изтъкна липсата на средства.

Димитър Христосков заяви, че ако се осигурят пари за тези хора, ако се гарантира изкупуването на реколтата, те отново ще започнат да отглеждат тютюн, защото знаят много добре какво се прави, за да се произведе качествена продукция. Той допълни, че сушилните за тютюн в село Ветрен дол все още работят и обясни, че в селото вече почти няма стопани, които отглеждат тази култура, но за сушилните се докарва тютюн от други места и те функционират. Кметът уточни, че има пазач, който се грижи за опазването им. Той коментира, че в селото все още има запазени помещения за сушене, а също и платформи за подреждане на тютюна по домовете на хората. Димитър Христосков обясни, че в селото със земеделие се занимават предимно около 40-годишни хора. Той уточни, че природните условия са добри, има и достатъчно вода за напояване на насажденията.

Не е изплатена реколта 2015 г. на производители в Смолянско, тютюнопроизводството в областта е на изчезване, заявяват кметовете на селата, в които все още се отглежда тютюн. Кметът на село Црънча зачви, че 26 семейства в селото още чакат да им се изплати тютюневата реколта от 2015 г. На 26 семейства не е изплатен тютюнът от миналогодишната реколта, а тази година само 6 семейства се занимават с тютюнопроизводство. Около 10 декара са засетите с тютюн площи тази година. Миналата година производителите са имали сключен договор само с една фирма, предали са продукцията си, но още не им е платено.

По думите на кмета на село Бръщен около 40 тона тютюн в селото е предаден през миналата стопанска година, но още не е платено на тютюнопроизводителите. Тази година ще има максимум 13 тона, като са останали само 15 тютюнопроизводители и ако продължават нещата така няма да остане нито един. По думите му на 100% ще се ликвидира тютюнопроизводството, а в минали години само в Бръщен са произвеждали 275 тона. Договорите са сключени с гръцка фирма, която до момента не е превела средства на никого.

Според кмета на село Галище Бисер Емилов само 6 тютюнопроизводители са останали в селото, но и те са на път да се откажат. В момента настроенията са такива, че за догодина няма да има нито един производител. По думите му миналата година е имало повече производители, но са се отказали да сеят тази година тютюн заради ниската изкупна цена от 3 до 5 лв. В миналото тютюнопроизводството е бил един от основните поминъци на селото и само от Галище са предавали по 45 тона тютюн, а тази година ще предадат малко над 500 кг.

Драстичен е спадът на тютюнопроизводители и в Средец, тютюнопроизводството в селото е на изчезване, посочи кметът Светла Димитрова. Тази година само 10 души са засели тютюн, а миналата година са били над 30. По думите й в Средец, както и в другите малко останали села, в които все още отглеждат тютюн, част от миналогодишната продукция не е изплатена. Някои са успели да го продадат, но на цена от 4 лв./кг и са много разочаровани. Тютюнопроизводителите в селото не са доволни от тазгодишната реколта. Засадили са нов сорт тютюн, който се нуждае от повече вода, а засушаването е довело до неговото влошаване.

Според Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ) в национален мащаб за тази година се наблюдава спад в производството на тютюневата реколта в порядъка от 25 - 30%.