Алма Давидова

Ценовата следжътвена равносметка показва, че изкупните цени на основните зърнени и маслодайни култури у нас се движат под нивата отпреди една година, като намалението на годишна база е в границите от 1,1% при царевицата до 13,9% при хлебната пшеница.

От 230 до 250 лв/тон се изкупува хлебната пшеница в Северозапада, коментира Борис Ангелов, управител на стокова борса в Монтана. Той твърди, че в момента земеделските производители задържат пшеницата и не бързат да продават, като се надяват цената на хлебното зърно да се повиши...

Стартовата цена в изкупуването на пшеница тази година е по-ниска, в сравнение с миналогодишната с 20-30 лв на тон. "Цената се определя от реколтата, която през тази година е много силна, зависи и от качеството. Очаква се голямо количество пшеница да се прибере през тази година, а има и жито от старата реколта още", допълва Борис Ангелов.

Според него печалби се очаква да се реализират при износ на външния пазар. "Традиционно от нашия регион се търгува пшеница за Гърция, но всяка година се товари хлебно зърно на кораби на Ломското пристанище и пшеница се изнася и за други страни от Европейския съюз", уточнява ескпертът и обяснява, че голямо влияние върху пазара с хлебно зърно у нас оказва производството на пшеница в Украйна и Русия, което тази година е рекордно.

Това, че обстановката с пазара на зърното и притесненията на фермерите са идентични и взаимно свързани в целия свят показват и борсите в САЩ и Европа.
"Пазарът праща сигнал на вносителите: ако купуват пшеница да го направят сега. А за фермерите в САЩ този сигнал е да задържат все още зърното в складовете." Такъв е съветът на Стефани Брайт-Ердман (Stephanie Bryant-Erdmann), маркетингов анализатор към Американската пшенична асоциация.


Основания за този съвет дава разривът между цените на фючърсите за доставка на пшеницата през септември и март, на борсата в Канзас-Сити, който е 50 цента за бушел.
Тя отбелязва и появилата се остра конкуренция между пшеницата,царевицата и соята на експортния пазар.

Не само за нашите фермери, но и за повечето по света, цените сега са по-ниски от себестойността на продукцията, което прави неизгодна продажбата на зърно. На борсата в Канзас Сити например цените на пшеничните фючърси са достигнали десетгодишен минимум.


Експертът коментира, че поради тези ниски цени много страни могат да задействат "Програмите за покриване на кредитите". В САЩ например в рамките на тази програма, фермерите могат да разчитат на краткосрочен кредит при условие, че се откажат от реализацията на произведената пшеница.


През последните месеци глобалната конюнктура при царевицата бе двигателят на зърнените пазари, който успяваше да задържи и цените на пшеницата, чиито запаси продължават да нарастват . Но последният доклад на Департамента по земеделие на САЩ - USDA обаче променя този крехък баланс, коментират експертите от ИнтелиАгро и добавят, че прогнозите на USDA през август традиционно предизвикват сериозен интерес, защото са първите базирани на реални теренни проучвания на площите с пролетници зад океана. До голяма степен те задават тона на търговията през следващите месеци.
Неочаквано голямата корекция в оценките за световните преходни запаси при царевицата и запазването на ситуацията при пшеницата подсказва, че

пикът на зърнените пазари за годината вече отмина с достигнатите в края на май и през юни нива

В Европа пазарът продължава да има две лица. По-слабата реколта в западната част все още успява да поддържа цените, докато Черноморският регион се радва на високи добиви, но при по-евтино зърно, коментират още експертите.