Нов, биоразградим филм, направен от млечен протеин, има потенциала да запази храната свежа и да замени найлоновите опаковки, твърдят американски изследователи.
Учените ще я представят на конференция в рамките на National Meeting & Exposition на Американската химична асоциация, която ще се проведе във Филаделфия.

Както отбелязва ръководителят на изследването Пеги Томасула, филмът, направен на основата на белтък, е мощен блокатор на кислорода и помага да се предотврати развалянето на хранителните продукти.

Освен това ако днес основата на повечето опаковъчни материали за хранителни продукти е нефтът, то новата опаковка е получена от биологичен материал - от млечния белтък казеин, затова преработката й е екологично безопасна.

Изследователите отбелязват, че за разлика от вече съществуващите опаковъчни материали на пазара, този от мляко притежава по-плътна текстура и по-добре предпазва продукта от проникване на кислород.

Изработена е от казеин (млечен протеин) с добавяне на цитрусов пектин и соли, което я прави по-здрава и устойчива на влага. Изглежда като пластмаса, но е биоразградима, дори годна за консумация и не съществува опасност вредни съединения да преминат в храната.