Изисква се опит, постига се с практика

За присаждане на овощни дръвчета със сигурност се изискват доста знания и умения. За да се натрупат обаче, трябва практика. Ето защо начинаещите градинари да не се страхуват, а да опитват. Първите няколко пъти може и да стане, но след това ще успеят.

Най-лесно ще се научите, ако има някой опитен градинар, който не пази уменията си, а ги показва и на младите. Ако наоколо няма подходящ, четете и прилагайте нашите съвети.

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Прави се през лятото - от средата на юли до септември. Извършва се както на семенни, така и на вегетативни подложки.

Вегетативните подложки се използват по-рядко от любителите. Това е метод за разсадниците, където подложката се взема от специални маточни растения.

Семенните подложки са дръвчета, които са отгледани от семена или костилки. Те се характеризират с по-мощен корен, по-силен растеж на вегетативната част, но започват да дават плодове по-късно.

Извършва се в активния период

За отделните видове има различни срокове

За да има по-голяма сигурност за прихващане, важно е да се спазват няколко условия.

Подложката трябва да е добре развита, а калемите да са узрели, но свежи и не вдървесинени. При различните овощни видове в практиката са установени най-подходящите периоди на присаждане:

При ябълки - от края на юли до второто десетдневие на август.

При круши - юли и август.

При праскови - юли и началото на август.

При череши - юли и първото десетдневие на август за сортове с по-тънки леторасли и до средата на август, когато сортовете са с по-силно растящи клонки.

По принцип се препоръчва да се направи едно присаждане, а ако не е успешно, да се повтори, като се спазят ориентировъчните срокове.

Калемите да са развити

Затова се нарича присаждане на спяща пъпка

По време на присаждането дръвчетата са в активно развитие, но калемите трябва да са преустановили развитието си, т.е. активните растежни процеси. Ето защо в практиката се използва терминът присаждане на спяща пъпка, но всъщност е и присаждане на зелен калем.

След присаждането присадените пъпки, както и останалите, по-късно преминават първо в дълбок, а след това - в принудителен покой, т.е. последователни фази от нормалното развитие на дръвчетата.

През пролетта също може да се направи присаждане. Тогава то се нарича присаждане на будна пъпка, тъй като тези пъпки прорастват и продължават развитието си през останалото време на вегетацията на дръвчето.