Причина за образуване на кокоши трън е вирус, наричан човешки папилома вирус

Д-р Емилия Бенова

Най-често кокоши трън е възможно да се появи по пръстите на ръцете и краката и по-рядко се появява по стъпалата и глезена, а изключително рядко по други части на тялото, като подбедрицата, раменете или видими области по-тялото. Проблемът с този вид брадавици е, че врастват изключително дълбоко в кожата, а ако не се лекуват навреме може да се разпространят. Проблемът обаче с кокошия трън не е само козметичен. При нарастването му хората изпитват силна болка.

Лечение на кокоши трън

Кокошият трън има дълбоки корени, поради което и лечението му е трудно. Съществуват три основни начина за лечение на кокоши трън.

Лечение на кокоши трън с азот

Този метод е може би най-ефективният, който може да намерите до момента. С помощта на течен азот кокошият трън се изгаря. Премахването на кокоши трън с течен азот се извършва само от специалист дерматолог. Нужни са около 2-3 посещения, за да бъде изгорен кокошият трън.

Лечение с лепенки

Лепенките са също ефективни. Преди да купите обаче, трябва много да внимавате! Съществуват много ментета дори и в аптеките. Повечето лепенки съдържат едни и същи активни вещества, но концентрацията им е различна. Лепенките за премахване на кокоши трън имат специални закръглени области. Те подобно на течния азот изгарят до корен кокошия трън. Обикновено процедурите са около 5-6.

Лечение на кокоши трън с бабини рецепти

1. Слага се малко сребърен нитрат (адски камък), отгоре лепвате лепенка. Така престоява една нощ. На сутринта кокошият трън е почернял и след време сам пада.

2. Калиев перманганат се капва върху кокошия трън. Внимавайте с перманганата той е и много силна боя, която, ако попадне върху дрехите, не може да се изпере!

3. Друга бабина рецепта за лечение на кокоши трън е домашно направено мазило с помощта на крем “Здраве” и салицил на прах. С приготвената паста намазвате кокошия трън и поставяте лепенка, която се увива с марля.

4. Смесват се равни количества - вода, олио и оцет. Измивате или накисвате кокошия трън във вода за да омекне (поне 15мин. в топла вода).Приготвената течност се хомогенизира (размесва се добре). Напоява се добре памук и се поставя на кокошия трън и се прави превръзка. Процедурата се повтаря всяка вечер.