за вино и ракия, които са доста употребявани

Здравите и чисти съдове трябва да се измиват с горещ еднопроцентов разтвор на сода за бъчви. Изплакват се 2-3 пъти със студена вода. Водата се отцежда и веднага се напушват.

Съдовете, обложени с винен камък което е рядко явление в домашното винопроизводство, могат да се почистват чрез очукване с дървен чук. В малките съдове това става с помощта на желязна верига, която се пуска в бъчвата и при търкаляне очиства винения камък. За лесно изваждане на веригата от бъчвата единият й край се закрепва отвън до отвора.

Вкиснатите съдове в които е държано вкиснато вино, трябва да се измиват с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви, след което се изплакват първо с гореща вода, а след това 2-3 пъти със студена. Ако след измиване все още се долавя мирис на оцет измиването се повтаря.

Слабо плесенясалите могат да се измият с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви. При положение че след изплакване съдът продължава да мирише на плесен, тогава се измива с 10-процентов разтвор на сярна киселина. При приготвянето на разтвора трябва да се запомни, че киселината се налива във водата, а не обратно, защото кипва и пръска.

Приготовлението на разтвора става като в кофа се налеят 10 л вода и в нея се добави 1 кг /0.543 л/ концентрирана сярна киселина. След измиване с разтвора съдовете се изплакват обилно със студена вода, отцеждат се и се напушват.

Силно плесенясалите дървени съдове се почистват, като в тях се налее до половината от обема вода и се внесе калиев перманганат - по 10 г за всеки 100 л обем.

Допълват се с вода и се разбърква за хомогенизиране. Оставят се в покой за 3-4 дни, след което разтворът се излива и съдът се измива обилно с вода. Ако миризмата на плесен не е изчезнала, накисването се повтаря, но с по-малка доза калиев перманганат /5 г за 100 л обем/. След изплакване водата се отцежда и съдът се напушва.

При много стара плесен и когато двукратното накисване с калиев перманганат не помага, се налага бъчвата да се разглобява и дъгите да се обгарят на пламък или да се изстъргват до здраво.

Съдовете, държали червено вино могат да се използват за съхранение на бяло вино, но това става след съответното почистване.

Първо ако има винен камък, той се очиства. След това се измиват двукратно с варно мляко или с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви. Изплакват се 2-3 пъти със студена вода, отцеждат се и се напушват.

Вътрешността на каците може да се запазва от плесенясване като се измазва с варено мляко.

Преди ползване трябва да се измиват обилно с вода и четка или метла.

Не е за подценяване и външната хигиена

Външното почистване на бъчвите и каците е много важно, особено ако те се държат във влажни помещения.

Какво трябва да се прави редовно:

Обръчите да се боядисват с черен емайллак.

Дъгите да се намазват с горещо ленено масло или безир.

Челата на дъгите и 3-4 см от дъната покрай вътора да се боядисват с блажна боя.

Независимо от всичко това периодично съдовете да се забърсват с парче памучен плат, потопен в 2-процентов разтвор на калиев метабисулфит.

Гумените и пластмасови маркучи за претакане на вино веднага да се почистват след като са вършили работа - да се пусне да тече вода през тях. След това да се окачват на стената за отцеждане.

Внимание: ако маркучите не се измият, по вътрешността им остава вино, което може да вкисне и при следваща употреба да инфектира виното.