Оранжерийната белокрилка е неприятел, които има почти непрекъснат цикъл на развитие - на година стига до 10-12 поколения. Вредителят напада почти всички зеленчукови, както и декоративни видове.

Още през пролетта възрастните насекоми напускат оранжериите и прелитат върху посевите на открито. Те се заселват по плевелната растителност, зеленчуковите и други култури.

Белокрилките се заселват от долната страна на най-младите листа. През деня те стоят неподвижно, но ако растенията се разклатят, насекомите се разхвърчават на къси разстояния и отново кацат по долната страна на листата. През нощта са активни и прелитат от едни растения на други.

Борбата е трудна, нужна е упоритост

За борба с белокрилката има регистрирани много инсектициди. Често градинарите се оплакват, че пръскат, но няма резултат. Това е така, защото неприятелят много бързо привиква към препаратите. Затова е препоръчително градинарите да използват голям набор от инсектициди, които са с различни активни вещества.

Третиранията започват при установяване на летящи пеперуди

Подходящи инсектициди са:

адмирал 10 ЕК - 0,05%, 3 дни карантинен срок

актара 25 ВГ - 0,03%, 3 дни

Би-58 - 0,1%, 21 дни

вазтак нов 100 ЕК - 0,03%, 7 дни

децис 100 ЕК - 0,017%, 7 дни

ефориа 045 ЗК - 0,125%, 7 дни

конфидор енерджи - 0,08%, 3 дни

ланат 20 СЛ - 0,125%, 7 дни

моспилан 20 СГ - 0,02%, 3 дни

нексид 015 КС - 0,04%, 7 дни

фюри 10 ЕК - 0,02%, 1 ден 

Нимазал е универсален биологичен инсектицид

Той предпазва растението от различни насекоми - трипс, белокрилка, въшки, акари, плодови червеи, листоминиращи мухи, нощенки и др. Освен това продуктът има действие и срещу брашнеста мана.

Нимазал съдържа масло и азадирахтин. Попаднал върху листата, той образува тънък филм, който пречи на спорите на гъбите да се развиват, задушава яйцата на насекомите, въздейства и върху ларвите. В процеса на хранене - пиейки сок или гризейки листата, ларвите поемат азадирахтин, който убива апетита им. След два часа те спират да се хранят и постепенно умират, без да се превърнат във възрастни насекоми.

Нимазал е изключително ефективен препарат, унищожава до 98-99% от популацията на насекомите. Той е абсолютно безвреден, тъй като не съдържа отровни съставки. Препаратът не е токсичен за пчелите и не е необходимо те да бъдат затваряни по време на пръскането.