Във връзка с монокултурното отглеждане на житни култури аграрните учени правят изследвания в различни райони на страната, за да се търсят методи за намаляване на неблагоприятните последици.

Установено е, че при двукратно и трикратно последователно отглеждане на зимни житни посредством прилагане на комплекс от агротехнически мероприятия - подходяща система на обработка на почвата, торене, редуване на устойчиви на кореново гниене сортове с къс вегетационен период и използване на хербициди, вредният ефект се ограничава.

В резултат на тези дейности добивът от краткотрайната монокултра се е увеличил значително, а при благоприятни агрометеорологични условия през годината се изравнява с добива от двуполката. С удължаване периода на монокултурата обаче ефектът от прилаганите мероприятия отслабва.

От други изследвания в страната се установява, че важен фактор за повишаване на добивите от монокултурите на зимните житни е прекъсването им през 2 или 3 години с житно-окопна или бобова култура, като по-висок е ефектът от прекъсването с бобова култура със слята повърхност.