По принцип съвременните технологии позволяват почти целогодишно засаждане на ягоди. При лятното засаждане се дават препоръки това да става от август до края на есента. Все пак е по-добре засаждането да се прави от края на август до началото на октомври.

При лятно и есенно засаждане се използва свеж разсад. Той трябва да е здрав, незаразен с вирусни болести, произведен от лицензиран разсадник. Растенията да са с правилно оформени розетки, с добре развити и гъсти коренчета с дължина над 7 см. Листата трябва да са 3-4, с къси дръжки, стъблото да е дебело над 7-8 мм, пъпката - добре оформена или върхът да завършва с няколко пъпки.

Напомняме на начинаещите градинари, че при засаждане на разсад със силно изтеглени листни дръжки, той може да не се прихване. При сухо и горещо време растенията пропадат, а през зимата - се изтеглят и лесно измръзват.

Подготовка на растенията

Преди разсаждането разсадът се подготвя. С ножица се отстраняват засъхналите или с признаци на заболяване листа, а коренчетата съвсем малко се съкращават.

Растенията се държат на сянка докато се извършва засаждането, защото нежните коренчета подсъхват много бързо.

Прави се директно или в перфориран полиетилен

Засаждането на ягодите може да стане по различни начини, според предпочитанията на градинаря. В последните години много любители използват специален черен полиетилен. Той е фабрично перфориран, като в отворите става засаждането на ягодите. Методът е предпочитан, тъй като ягодите се отглеждат много по-лесно - не се плевят, плодовете се опазват чисти и незагниват, и т.н.

Все пак градинарите, които нямат найлон, може да засадят ягодите в обикновени лехи. Може да стане като растенията се разположат успоредно, както и шахматно. Разстоянието между растенията трябва да е 35 см.

Разсадът се засажда на същата дълбочина, на която растенията са били в разсадника. То трябва да става внимателно, за да не се засипе вегетационният им връх.

Почвата се притъпка добре, за да се осъществи контакт между нея и корените.

Накрая се полива, без да се мокри розетката.

В ягодовата леха може да се направи и капково напояване, което е много удобен начин, за да се осигури вода за растенията.

За реколта догодина

Рано засадените ягоди успяват до началото на зимата да се вкоренят добре и още на следващата година да дадат реколта.

Засадените късно през есента ягоди дават малко плодове през първата година, а засадените през пролетта - съвсем малко.