Как се сушат цветята

Украсата със сухи цветя е широко популярна, защото видът им далеч превъзхожда този на изкуствените, а и издържат дълго.

Те са материал, който дори изсушен запазва качествата и хубостта на свежото цвете и зеленина.

Могат да се комбинират и подреждат по разнообразни начини, а и не изискват никаква грижа по поддържането им.

Съществуват няколко начина за консервирането (сушенето) на зеления материал.

За изсушаване се избират най-хубавите цветове, листа, плодове, клонки и други.

Те трябва да бъдат здрави и никога да не се берат във влажно и дъждовно време, а само в слънчев ден. Предлагаме ви няколко лесно приложими начина за сушене.

Изсушаване на въздух

Това е най-простият начин и не изисква много труд. Избира се прохладно, сухо, тъмно и проветриво място, където цветята и тревите се окачват за сушене (някой коридор, таван, стълбище).

Най-важното е да се осигури достатъчно пространство, за да може въздухът да циркулира около всеки цвят и стебло. Затова е най-добре едрите цветове да се окачват поединично, а по-дребните може да се свържат на малки букети.

От приготвения за изсушаване зелен материал се отстраняват листата, а в стеблото се провира тънка тел, за да не се счупи изсушеното стебло.

По време на изсушаването материалът изтънява и следва да се проверява, дали е добре завързан.

Цветовете и букетите се сушат обърнати надолу.

Така могат да се сушат бял и жълт ранец, метличина, класове, декоративните съцветия на различни тръни и други.

Цветовете и някои плодове, които искаме да изсушим, имат различна големина, вид и обагреност. Ако ги набарем зелени, ще увяхнат, а ако са презрели - най-често загубват добрия си вид.

Най-добре е да се берат с дръжката или клонката, когато съзряват и цветът им се променя от зелен към друг.

Откъснати, те се събират също в букет и се окачват там, където се сушат и цветята.

За суха аранжировка са удобни класовете и цветовете на просото, овеса, шавара, скорушата, репея, рицината и други.

Изкуствено изсушаване

Съществуват много средства за изкуствено изсушаване на цветя, но най-често се използват силикагел, пясък, глицерин, електрическа фурна, ютия.

В силикагел се сушат рози, орхидеи, теменуги, шибой, градинско кученце, нарцис, перуника, божур, зюмбюл, декоратимен грах, мак, гергина, лале, камелия и много други цветя. Освен силакегела, за сушене на цветя се използват пясък, сол, борна киселина, царевично брашно, стипца и други. Тези материали не изискват затворен съд като силикагела.

Силикагелът се употребява на прах, който трябва да има син цвят - само тогава попива влагата. Ако цветът му е розов, трябва да се загрее докато посинее и тогава да се използва.

Начинът на употреба е следния: в здрав пластмасов, керамичен или тенекиен съд с похлупак се насипват пет до десет сантиметра от силикатния прах. Върху него се подреждат цветята и отгоре отново се посипва праха така, че да покрие напълно цветовете, листата и стъблото. След това съдът се затваря. Времето на сушене зависи от сочността на материала, но обикновено са достатъчни пет до десет дни. След това съдът се отваря и с наклоняване се отстранява праха. Внимателно се изваждат един по един цветовете и с леко изтръскване се отстранява останалия прах.

Ако цветовете са сухи - процесът е завършен, а ако не са, трябва да се върнат в съда за още два до три дена - до пълно изсушаване.

Консервиране с глицерин

Глицеринът е удобен за консервиране само на листа - от платан, храсти, зеленика, бръшлян, чимшир, маслина и много други.

Употребата му е лесна: смесва се една част глицерин с две части вода и се налива в съда на височина до 10 сантиметра. На около десетина сантиметра от клончетата се отстранява кората, а след това оголената част се изрязва с нож. Така приготвената клонка се поставя за около месец. След като престоят листата добиват блестящо свеж цвят. Най-подходящо време за приготвянето на материали за зимата по този начин са месеците август и септември.

Сушене във фурна

Най-напред цветето трябва да се поръси със силикагел или пясък и после да се остави в добре загрята фурна. Сушенето трае от 30 секунди до 1 минута в зависимост от сочността на цветето.

Сушене с ютия

Така се сушат цветя като мак, теменуги, декоративен грах, шибой, акация и много други. Върху дъската за гладене се слагат 4-5 листа вестникарска хартия, след това два листа попивателна хартия, между които се нареждат цветята и отгоре отново се поставят още 4-5 листа вестникарска хария. Притиска се с гореща ютия. Попивателната и вестникарската хартия поемат влагата от цветята. Този начин е бърз и е удобен особено при изсушаване на цветя за стенна украса.