Според дългосрочните прогнози се очаква септември у нас да бъде с малко по-високи температури и почти 70% е вероятността месецът да е с по-малко валежи от нормалното. Това заяви в пред БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев - преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", цитиран от Дарик.

Септември е много хубав месец в България и на всеки три години - два пъти, септември е бил топъл и много слънчев и сух. По дългосрочните прогнози такъв се очертава засега да бъде предстоящият у нас септември, прогнозира климатологът.

Септември идва с високи температури и почти без валежи

Очаква ни изключително приятен септември, в който естествено ще има няколко захлаждания, като едното от тях ще е към 7-8 септември, а второто и по-съществено захлаждане, ще е към 20 септември. Но топлите и хубави дни ще продължат, коментира експертът.

Какво време да очакваме до края на август?

В понеделник, 22 август, от запад ще нахлуе свеж океански въздух и температурите в България ще се понижат с 5-6 градуса, каза доц. Рачев. Той уточни, че това застудяване няма да бъде толкова "дълбоко", каквото беше застудяването в края на миналата седмица, но въпреки всичко се очаква повече облачност, гръмотевични бури и малко по-хладно време. То ще продължи около 2-3 дни, след което от петък, събота - 26, 27 август, над България ще се установи слънчево и много хубаво време, което ще продължи до 7-8 септември. Тогава се очакват гръмотевични бури и евентуални превалявания, прогнозира климатологът.