За един от нашите конкурси за вино и ракия Начко Иванов от Казанлък ни изпрати прекрасна мастика, приготвена в домашни условия. Някои читатели още питат за нея.
Въпреки че рецeпата по принцип е била семейна тайна, той я сподели с нас и вас, защото смята, че всички от “Хоби фермер” са едно голямо семейство и трябва да си помагат.
Припомняме приготовлението:
В казан от 100 л се налива слаба ракия /патоки/ . Към нея се прибавят 4 нарязани ябълки, 4 нарязани круши, 4 нарязани дюли, 80 г анатолово масло, 100 г сол за бистрота.
Целият капак на казана се намазва с мед - около 500 г, към който са прибавени и 5 г кориандър. Затваря се и се вари като ракия.
Коментари