В зависимост от сеитбата и района на отглеждане лукът, засаден от арпаджик, както и зимният чесън, узряват по различно време.

Кога лукът и чесънът са готови

Листата пожълтяват естествено.

Лъжливото стъбло омеква и поляга към почвата.

Обвивните люспи придобиват характерното за сорта оцветяване.

Внимание!

Преди да приберете лука и чесъна за съхранение, трябва да ги просушите. Препоръчително е това да става не на директно слънце, а на сянка - може под навес.

Може да оставите за няколко дни луковиците в градината, но е добре да ги покриете с листата. В противен случай люспите ща позеленеят.

Просушавенето трябва да продължи около седмица.

За да съхраните продукцията по-дълго време, задължително поставете луковиците в сухо и проветриво помещение.

Ако имате възможност, може да направите сплитове и да ги окачите.

В другия случай отрежете лъжливото стъбло на 4-5 см над шийката и поставете луковиците в касетки или мрежести чували.