Животните с рога се нуждаят от по-голямо пространство, за да могат свободно да се движат. Ето защо построяването на нов обор е свързано с по-големи разходи.

Според изискванията на ЕС, рогата на животните не могат да бъдат рутинно отстранявани, а само когато това се налага и при определени условия. Поради тази причина и в момента се разработват нови концепции за обори, които са предназначени за отглеждането на едър рогат добитък. Немски проект изследва как трябва да изглеждат тези обори и колко ще струва построяването им.

За разлика от оборите за крави, тези, в които се отглежда рогат добитък трябва да бъдат с по-широки пространства за движение, хранене, почивка и за престой. По-големите пространства и ясното обособяване на областите спрямо функциите им подпомага формирането на стабилно и мирно стадото. В допълнение, потенциалният риск за животните и животновъдите се намалява. Необходимо е увеличение на площта от 25 до 40%. Що се отнася до инвестицията, всяко отделно място е свързано с допълнителни разходи от около 10 до 20%. Само по себе си достатъчното пространство не гарантира успешно отглеждане. Най-важно значение в повечето случаи имат правилното управление на обора и връзката между човека и животните.