Много важна е за късните сортове

В момента продължават да нарастват плодовете на късните сортове ябълки, круши, сливи, праскови, дюли. За да развият максимално потенциала на сортовете, те се нуждаят от грижи, към които спада и напояването. Затова ако тогава водата не е достатъчна, това не се случва.

В летния период протичат и процесите, свързани със залагането на плодни пъпки, които се развиват правилно, ако дръвчета са оптимално полети.

Поливането е индивидуално

Отдавна не могат да се дават обобщени препоръки къде и колко да поливате. Преценката се прави индивидуално за всяка градина като се вземат под внимание валежи за периода, вида и големината на дръвчето, нуждата му от вода и т.н.

Там, където са паднали повече валежи, и почвата е достатъчно влажна, може и да не се полива.

Ако обаче не е имало скоро дъжд и почвата е суха, е наложително веднага да се направи една поливка. По принцип това е последното необходимо напояване за овощните дръвчета.

Прави се сутрин или късно вечер

Не трябва да е със студена вода

Правилата за поливане в дворните градини важат и за овощните дръвчета. А ето и по-важните акценти:

Не се полива със студена вода, например от дълбоки кладенци. В този случай дори е по-добре да не се напоява, отколкото да се стресират растенията.

Може предварително да напълните различни по-големи съдове, в които водата естествено да се темперира и после да се използва за поливане.

Не се полива със силна струя вода и не се мокрят листата на дръвчетата. Препоръчително е да се използва лейка, когато овошките са по-малко, а може и разпръсквачи за вода.

Полива се сутрин рано или късно вечер. Никога не се прави в най-горещите части на деня, защото голяма част от водата се изпарява.

Късното поливане - не е желателно

Много късни поливки на овощните дръвчета не са желателни.

По-високата влажност води до вторичен растеж на летораслите, както и предивременно развитие на листни пъпки. Това от своя страна ще забави узряването на дървесината до есента и има сериозна опасност те да не успуят да се закалят. А при студена и суха зима, това може да доведе до измръзване на някои растителни части.

Влагата се запазва добре с мулчиране

Използват се естествени растителни материали

За да запазите влагата от напояването или от валежите, може да мулчирате почвата около стъблото на дръвчето, в т.н. околостъблена чаша. Това е особено препоръчително, ако температурите през периода са много високи и бързо изсушават почвената повърхност.

Мулчирането се прави с естествени материали като растителни остатъци, но които са чисти от болести или неприятели, слама, дървесни стърготини и други.

Преди почвената повърхност да се покрие с мулча, трябва леко да се разрохка. По този начин се осигурява достъп на въздух до корените на дръвчета.