Въпрос:

Уважаема редакция, колко от хербицида раундъп трябва да сложа в пръскачката, за да напръскам около лозите срещу плевелите.

Интересувам се от дозата в милилитри за десет литра вода.

Това ни пита Ангел Зафиров от Калофер.

Отговор:

По принцип с този тотален хербицид се пръска в дози от 600 мл до 1200 мл на декар.

Изчисленията с него не се правят в милилитри, а на площ.

Но ако вие искате да научите това, за което ни питате, тогава е редно да се постъпи по друг начин с изчисленията.

Първо да засечете с пръскачката си от 10 литра обем каква площ ще покриете.

На второ място - ако с нея покривате например 100 кв. метра с 10 литра разтвор, тогава трябва да прибавите около 100 мл от хербицида.

ЕКСПЕРТИ СЪВЕТВАТ:

Многогодишните житни плевели, сред които троскот, пирей, райграс, балур и други подобни, тази година са избуяли на още по-големи площи в трайните насаждения и лозята вследствие на влагата.

Освен механичната борба с тях, която всеки лозар извършва, когато площта е по-голяма се разчита и на хербициди.

Борбата с многогодишните житни плевели може да се изведе успешно с хербициди на база глифозат, като раундъп, който се използва в доза 600-1200 мл/дка.

Препаратите с това активно вещество са тотални и унищожават всички растения - плевелни и културни, като освен надземните части от тях загиват и корените, коренищата и спящите пъпки.

За да е ефикасно пръскането, плевелите трябва да са във фаза изкласяване - т.е. трябва да проведете борбата преди цъфтежа на вредните растения.

Разтворът да е насочен пряко върху плевелите, като много се внимава да не се засягат зелени части на лозата. Затова хербицидите с активно вещество глифозат са най-подходящи за пръскане в лозя, които се отглеждат на високостъблени формировки.

При приземно отглежданите лози по чашовидна формировка по-безопасни за приложение са селективните хербициди, които също унищожават многогодишните коренищни житни плевели.

Такива са тарга супер 5 ЕК в доза 600 мл/дка и фузилад супер в доза 400 мл/дка. Те също се използват по време на вегетацията на плевелите - във фаза 3-5 лист, балурът трябва да е с височина 10-20 см. При попадане на хербициден разтвор от тях по зелените части на лозата няма опасност от повреди.