За да се похвалим с успешно производство на зеле, е необходимо да обърнем сериозно внимание на процеса на засяване на семената на културата и напояването на разсада, които имат някои особености.

От значение за производството на тази зеленчукова култура е качеството и начина на засяване на семената. Този процес е необходимо да се извърши в периода от края на януари до първата половина на февруари.

Сортовете, които са типични за нашите географски ширини са - Дитмарско, Толден акр и Марнер. Засяват се в полу-топъл парник или на затоплена леха. Необходимо е семената да се покриват с тънък слой обогатена почва и рогозки, за да се запази необходимата температура в почвата.

Разсаждайки здрави и хубави семена, единственото което ни остава е да се захванем с напояването на младото зеле. Процесът е един от най-важните за отглеждане на качествена и богата продукция.

За транспирация и изпарение от почвата за един вегетационен период са необходими 300 куб.м вода на декар. През периода юли-октомври, който е изключително важен за производствения процес на късното зеле, количеството на валежите не могат да достигнат и 1/3 от необходимия обем вода на декар. В комбинация с това, ниската атмосферна влажност през летните месеци и интензивната транспирираща способност на зелето, производството без напоителна система се превръща в невъзможна задача.

Едновременно със засаждането, късното зеле се полива от разсадосадачна машина или чрез дъждуване. Около седмица след посяването, пропадналите растения се подсаждат ръчно. След което, ежеседмично се полива с 40куб.м вода през вегетационния период, а след всяка поливка се извършват окопванията.

Стабил Агро Трейд предлага пълен набор от артикули, необходими за изграждането на ефективна поливна система. Богато разнообразие от програматори, дъждувални апарати, маркучи, разпръсквачи и много други, ще Ви предложат най-ефективните варианти за нуждите на Вашия разсад.

Благодарение на дългогодишния ни опит в проектирането на напоителни системи, ние от Стабил Агро Трейд препоръчваме капковото напояване и дъждуването като най-ефективни методи при отглеждането на късно зеле и като цяло за листните култури. Ето защо, се стремим да предлагаме и най-доброто оборудване в лицето на:

- програматорите Rain;

- Сензори за дъжд и влага;

- Разпръсквачи от метал, алуминий и пластмаса.

Напояването е най-важният етап при производството на зеле. Културата изисква внимателно и правилно подбиране на напоителните апарати, за да даде най-доброто като продукция.