Д-р Емилия Бенова

Здравите хора се потят или от много топло, или от физическо натоварване.

Но изпотяване може да има и при други ситуации.

Стрес

При силно вълнение, уплаха или потиснато състояние започва силно потене на отделни участъци от тялото (длани, подмишници, триъгълника между носа и устата, стъпалата, гърба).

Причина за потенето е лесно възбудимата нервна система. Има случаи, когато дланите започват да се потят само при мисълта за ръкостискане.

При посочените случаи трябва да се потърси психотерапевт и невролог. Те ще изяснат кои са провокиращите фактори, след което ще назначат лечение.

Като помощно средство могат да се използват подсушаващи лосиони.

Свръхтегло

Пълните хора се потят повече. При тях потенето е начин за охлаждане на тялото. Необходимо е да се намали теглото, а до тогава да се взема минимум два душа дневно

Климакс или пубертет

Тези два периода се характеризират с изменение на хормоналния фон. Жените в климактериума трябва да приемат препарати, които намаляват симптомите. Какви точно ще каже лекар. Децата в пубертетна възраст трябва да спазват добра лична хигиена.

Повишена функция на щитовидната жлеза

Първи признаци на заболяването е силно изпотяване и усещане за топло дори в студено време.

После се появява безсънието, силна раздразнителност, обща слабост. Не3оБходимо е да се потърси ендокринолог.

Вегетативна дистония

Заболяването се характеризира с нарушаване работата на вегетативната нервна система.

Наблюдават се нарушения в работата на топлообмена. Необходимо е да се потърси невролог. Препоръчва се фитнес и изключи храна провокираща потоотделяне - остри блюда, кафе, подправки, алкохол.

Продължително приемане на антибиотици

Рязкото изменение на фона на микрофлората на стомаха предизвиква силно потоотделяне. Лекар ще препоръча препаратите, които трябва да вземете.

Бременност

През първите три месеца организмът се нагажда към измененията на хормоналния фон и това маже да е съпроводено с излишно потене

През второто и трето тримесечие организът вече се е приспособил и потенето намалява. При бременност лечение за потенето не е необходимо. Достатъчно е спазването на добра хигиена.