Диана Ванчева

Много важно за новия програмен период и новата схема на Националния гаранционен фонд е, че министерството на земеделието ще следи и отчита какъв е ефектът от нея върху земеделските производители, или казано с помощта на терминологията - какъв е трансферът на позитива, заяви зам.-министър Васил Грудев по време на представянето на схемата. Чрез нея ще се гарантират до 3 млн. лв. по кредити за инвестиционни цели или за оборотни средства на регисрирани земеделски производители

Ще следим в какво се изразява ползата за фермерите - това трябва да е или във вид на по-ниски лихви, или в снижаване на исканите от банките обезпечения. Именно затова министерството реши да участва в новата схема вече с 50%, за да си поделим риска с търговските банки в услуга на земеделците.

Големият проблем досега, който се срещаше при кредитирането, се оказваха обезпеченията. Кандидатите не можеха да ги набавят, защото банките по своите правила изискваха те да обезпечат и обекти извън тези, което ще правят по проект от Програмата за развитие на селските райони. Сега този проблем трябва да отпадне.

Тръгваме в началото на този нов инструментариум само с 50 млн. лв., защото искаме да видим как ще стартира и какъв ще бъде интересът и усвояването. Но във всеки момент ще имаме готовност да отпуснем и допълнителни средства. Очакваме да има немалко кандидати и за земеделска техника, отговори зам.-министърът за "Български фермер".