Рецептата ни изпраща нашата читателка Доцка Пенчева от с. Осенец, Разградско
Необходими продукти: 5 л прясно мляко (краве, овче мляко или смес), 5 супени лъжици сол, 1 по-голяма супена лъжица лимонена киселина.
Млякото се сварява и още докато ври, се прибавят 5 супени лъжици сол. Оставя се да поври около 5 минути. След това се прибавя 1 препълнена супена лъжица лимонена киселина.
Бърка се непрекъснато
Млякото трябва да се пресече. После отново се оставя да поври около 5-6 минути, след което се сваля от огъня. Веднага се прецежда в цедило (тензух, направен като торбичка с по-дълга дръжка). Цедилото се връзва, като сместа се прехвърля в едната страна.
Прецедената смес се слага върху дъното на обърната тавичка, която е сложена в друга, по-голяма тава и така върху сместа се слага друга тавичка с дъното надолу, в която се слага тежест около 8 кг.
След 10-12 часа тежестта се маха. Кашкавалът се изважда от цедилото и му се придава форма във вид на сърце. Кашкавалът се прибира в хладилника, а след 1-2 дни - във фризера.
Кашкавалът може да се яде веднага след изваждането му от цедилото.