Паразитите се залавят за космите и се насочват към кожата, най-често на главата, под рамото или бедрото

Щом попаднат под козината на кучето, паразитите се впиват в кожата с предната си част и като се насмучат обилно с кръв, наедряват. Тогава стават добре видими с големината на бобено зърно

Пасищните кърлежи могат да станат причина за пренасяне на различни инфекциозни болести, опасни и за човек. Затова, когато отстранявате кърлеж, вземете предпазни мерки.

Задължително работете с ръкавици и дори с предпазни очила

Ако имате съмнение, че няма да се справите, най-добре потърсете помощ от специалист (или ветеринарен лекар). Впитият в кожата кърлеж се намазва добре с вазелин, мас или друга гъста мазнина. След няколко минути внимателно с пинцета с въртеливи движения, без да се разкъсва, се изтегля от мястото, където се е забил. Трябва да внимавате, тъй като при рязко изваждане главата на кърлежа може да се откъсне и да остане в кожата, където да предизвика възпаление и загнояване.

Профилактиката изисква редовно обезпаразитяване на кучето

На пазара се предлагат различни продукти за тази цел: инсектицидни шампоани, спрей, пудри, противопаразитни нашийници. Необходимо е да изберете най-подходящия продукт за вашия любимец. Така ще предпазите не само него, но и вас, и цялото ви семейство.