От август стартира новата схема на Националния гаранционен фонд, по която ще се покриват до 50 % от стойността на отпуснатите заеми

Диана Ванчева

Националният гаранционен фонд /НГФ/ влиза в съвсем нова схема с Министерството на земеделието и храните за периода на програмата за селските райони 2014-2020 г, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на представянето на схемата. По нея ще се гарантират до 3 млн. лв. по кредити на регистрирани земеделски производители както по проекти от програмата, така и за оборотни цели.

Заемите ще стартират още от август. За участие в новия модел са заявили желание 17 търговски банки и една небанкова институция.

Според шефа на  Националния гаранционен фонд - дъщерно дружество на Българската банка за развитие, Самуил Шидеров, новата схема ще подкрепя както малки, така и средни земеделски предприятия и ще покрива вече до 50% от стойността на отпуснатите кредити.

Какъв е механизмът на новата схема

По нея фондът ще издава гаранции на финансовите институции, а от тях се очаква да облекчат условията за фермерите - това означава по-ниски лихвени проценти и по-малки обезпечения, които да изискват. 

Лихвата ще бъде около 5,5%

Статистиката показва, че по гаранционната схема по програмата за селските райони, действала за периода 2013-2015 г. фондът е работил с 14 банки - сега те ще се увеличат. Били са подкрепени 544 инвестиционни проекта на стойност 375 млн.лв. Сега се очаква да са много повече.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев внесе важни уточнения в новата схема. Според него ще могат да се гарантират и авансови плащания по новите мерки от ПРСР 2014-2020 г. Производителите ще получават кредитите при много по-добри условия от предишната схема.

Още в следващите дни ще се сключат споразуменията с търговските банки, които са изявили желание за участие.

Първите фермери и фирми, които се очаква да заявят желанието си за кредити са бенефициентите по подмерки 4.1 и 4.2 от новата ПРСР, както и много фермери за оборотен заем.

За "Български фермер" Васил Грудев уточни, че приемът по подмярка 4.2 за преработвателни мощности е отложен за януари 2017 г., защото проектите още не са разгледани от фонд "Земеделие".

За новия период, по данни на МЗХ, са налице около 3000 потенциални бенефициенти с проекти и около 120 000 регистрирани земеделски производители. Всички те могат да кандидатстват по новата схема, като се очаква голяма част от тях да го направят, обясни Грудев.

Според него основната разлика между новата схема и действащите досега модели е, че се разширява чувствително мащабът на потенциалните кандидати. Той даде и конкретен пример: Животновъд иска с проект по ПРСР да реконструира и модернизира фермата си. Но закупуването на животните за него е недопустим разход по програмата. Именно пред НГФ той ще може да кандидатства за кредит и ще му бъде отпуснат, за да си купи животните.

(Виж видео)