Това съветва проф. Михо Семков

Съществуват около 300 вида опасни и отровни растения, които съдържат вещества, способни дори в малки количества да навредят на организма на животното.

Обикновено възрастните животни не пасат опасни и отровни растения но когато са гладни, може и да ги погълнат. Това често се случва в засушливи години. Подрастващите и животните, внесени от чужбина, по-трудно "разпознават" отровните растения

Тези растения съдържат сложни химически съединения: алкалоиди, гликозиди, сапонини, етерични масла и др., които увреждат организма на животните, а понякога водят и до смърт.

Най-сигурният начин за избягване на отравянията е пасищата да се очистват от отровните растения.

ВЪНШНИ ПРИЗНАЦИ НА ОТРАВЯНЕ ПРИ ЖИВОТНИТЕ

В зависимост от количеството на поетите отровни растения и силата на отровата в тях се наблюдават следните най-общи външни признаци на отравяне:

обилно слюноотделяне, повръщане, подуване, диария, която понякога е кървава;

нервна възбуда или отпадналост, спазми на мускулите и несигурна походка;

затруднено дишане, кашлица, пенести изтeчeния от ноздрите.

Кои са най-често срещаните по нашите пасища опасни растения

Орловата папрат е обхванала и направила почти неизползваеми огромни площи ливади и пасища в полупланинските и планинските райони. Отровните вещества се съдържат както в листата на зелените растения, така и в сеното, приготвено от тях.

При говедата отравянето с орлова папрат протича с повишена температура, ускорен пулс и хематурия (уриниране на кръв).

Различни видове хвощ:

Блатен хвощ полски, горски, блатен, зимен, тинест хвощ. Те растат по влажни и мочурливи пасища и съдържат различни отровни вещества, които могат да причинят отравяния на говеда, овце и коне.

Чемериката расте по влажните ливади и пасища в планинските райони. Съдържа няколко отровни вещества. Отравяния с чемерика настъпват при говеда, овце и кози.

Различните видове млечка - горска, градинска, мирсинитска, обикновена, пясъчна, са разпространени из цялата страна. При пасищни условия са наблюдавани отравяния при крави, овце и кози.

Лютичета растат по цялата страна на влажни и мочурливи места. Установени са около 34 вида лютичета. Отровността им се дължи на гликозида ранункулин.

Макове: Полски мак

Установени са около 100 вида едногодишни и многогодишни растения, които са отровни в различна степен. Полският мак е най-отровен по време на цъфтежа в началото на образуване на главичката.

Овчарската торбичка е масово разпространена в цялата страна. В листата, цветовете и стъблото се съдържат някои вредни за здравето на животните вещества.

Лупина Срещат се три вида: жълта, бяла и синя лупина, които съдържат 4 отровни вещества - алкалоиди. Най-отровна е жълтата лупина, и то при узряване на семената.