България няма традиции в месодайното говедовъдство и секторът има по-скоро символичен характер в структурата на селскостопанската продукция, показва секторно проучване "ИнтелиАгро", който се осъществява с подкрепата на Фондация "Америка за България". Анализът е изготвен и с подкрепата на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ).
Общият брой на специализираните в отглеждането на крави за месо български стопанства е около 1500, по данни от последното преброяване на земеделските стопанства от 2013 г. Броят на отглежданите в тях животни е бил около 46 000, като в следващите 2 години нараства и надминава 70 000. Това увеличение обаче се дължи в най-голяма степен на възможността неотговарящи на изискванията за производство на качествено мляко млечни кравеферми да прекатегоризират животните си в месодайно направление през 2015-2016 г., където и прагът за получаване на обвързано подпомагане на глава бе намален до 5 крави.
На този фон професионалните стопанства, отглеждащи специализирани породи и полагащи необходимите грижи за правилна селекция и хранене за подобряване резултатите и реализиране на качествена продукция са твърде малко. Едва през последната година и половина се наблюдава нарастващ интерес към вноса на породисти животни от чужбина (най-вече от Германия, но не само) и свежи инвестиции в сектора.
(Още за месодайното ни говедовъдство четете в следващия брой на в. "Български фермер")