През август при омекване и прошарване на зърната на гроздето трябва да се премахват на етапи и част от листата около чепките.

Отстраняват се също и остарелите листа, които се намират в основата на леторастите.

Тази операция се прави с цел да се ограничи опасността от заразяването.

Тя обаче непременно трябва да се провежда в хладно и облачно време или през сутрините и вечерите.

Наши читатели-любители ни питат не е излишно прореждането на листата.

Но трябва да знаят, че особено в периоди с валежи по време на узряване на гроздето, се създават обилни предпоставки за загниване

Отстраняват се обаче само първите 4-5 листа в основата на леторастите в зоната на гроздовете, което не е страшно.

Съвет: що се отнася до прореждане на гроздове и зърна, това също не е излишно да се прави - предимно при десертните сортове, за да се подобри качеството на гроздето.

При прореждане на гроздове се премахват предимно неоплодени, дребни и недоразвити зърна. А и тези, които се доближават и притискат. Може и зърна от върха на грозда, ако са по-слаби.