Специално за в. “Български Фермер” Дрезден

Да събереш елита на световното земеделие само по себе си е значимо събитие. Това се случи преди няколко дни в Дрезден, Германия. Тук пристигнаха повече от 1000 специалисти в земеделието и над 110 журналисти от 28 страни.

Поводът, който събра тези изключително заети по принцип хора, бе радостен и тържествен. Домакините от Deutz-Fahr ги направиха съпричастни и им дадоха възможност да се докоснат до новостите и тънкости, да ги запознаят със своя огромен труд за създаването на изключителни модели земеделски машини - новите трактори от сериите 6 и 7.

През трите дни гостите имаха възможност да разгледат пълната гама трактори от 35 до 340 к.с. на DEUTZ-FAHR, комбайни от 250 до 395 к.с., телехендлери, силажокомбайни, съвременни системи за прецизно земеделие.

DEUTZ-FAHR показа последните иновации в индустрията, вложени в тракторите от новите серии 6-та и 7-ма: модерен и компактен дизайн, изключителен комфорт и първокласни технологии във всички аспекти. Машините са оборудвани с новия двигател Deutz 6.1 Етап 4, който предлага по-висок въртящ момент и в същото време намалява разхода на гориво и Ad Blue с 5%, в сравнение с предишните модели.

Домакините запознаха своите гости с развитието на своята 10-годишна инвестиционна програма, включваща амбициозни и мащабни проекти като влизането в експлоатация на нов завод в град Лауинген и отварянето на нов посетителски център.

Шеста серия включва 12 модела с мощност от 156 до 226 к.с. Най-отличителната черта на новата серия е концепцията за трансмисията. Тя може да бъде механична, роботизирана или променлива. Земеделските производители и предприемачи могат да избират нивото на превключване на предавките, което те искат. То се извършва на ново равнище - благодарение на интелигентното адаптивно управление на скоростната кутия, тракторът се приспособява към оператора.

Всички типове трансмисии достигат 40 или 50 км/ч максимална скорост на по-ниски обороти на двигателя, като по този начин се спестява гориво. Всички предавки са лесни за работа, лесни за програмиране и лесни за наблюдение чрез дисплея на бордовото табло.

6-а серия предлага първокласен комфорт на кабината. Тя може да бъде фабрично оборудвана с най-модерна технология за прецизно земеделие, а дизайнът носи уникалните черти на студио Джуджаро.

7-ма серия включва два модела с мощност 226 и 246 конски сили, осигуряващи най-добрата немска технология за по-висока производителност. Серията е върхово постижение на изключително новаторски и интелигентни технологии за трактори направена в Германия - както на полето, така и на пътя.

Друга уникална функция в този клас трактори е интелигентната, адаптивна система за окачване на предната ос. Това гарантира максимална стабилност и сцепление на пътя при дърпане на тежки товари, както и при оран в полето. Иновативната спирачна система гарантира стабилност и безопасност по време на транспортните операции. Новата Серия 7 е единственият стандарт при тракторите, който е оборудван с високопроизводителни дискови спирачки на предната ос. В комбинация с допълнителната спирачна система, това осигурява максимална спирачна ефективност при лек натиск върху педала.

Дизайнът на трактора от 7-ма серия също е дело на емблематичното студио Джуджаро.

Новите серии 6 и 7, заедно със серия 9, въведена през 2015 г., ще представляват основното производство на новото предприятие на DEUTZ-FAHR в Лауинген на Дунав

То обещава да бъде най-модерният завод за трактори в Европа, който в момента е във фаза на тестване. Изграждането му е част от 10-годишната инвестиционна стратегия на компанията. “От 2010 до 2015 г. ние инвестирахме 350 млн. евро основно в развитието на нови продукти, нови производства при различните ни брандове. А до 2020 г. предвидената инвестиция е 400 млн. евро, от които 100 млн. евро са за завода ни в Лауинген”, подчерта Райнер Моргенщерн, търговски директор за Европа. Той акцентира на това, че обемът на европейския пазар на трактори е спаднал с 14,5%, но пък пазарният дял на SDF е нараснал в Европа до 11,7%.

По думите му следващите цели на компанията са по-нататъшен растеж на европейския пазар и утвърждаването й като силен играч в сегмента над 300 к.с.

По време на събитието беше представена новата DEUTZ-FAHR Арена, която в момента е в процес на изграждане в Лауинген и ще бъде завършена в началото на 2017. Това е най-съвременен център за посетители и обучение, разположен на площ от 3 800 квадратни метра и намиращ се непосредствено срещу новото предприятие. Сградата е на две нива и включва шоу рум за трактори, музей на DEUTZ-FAHR, киносалон и магазин, както и множество конферентни и учебни зали. Обширна изпитателна зала също е планирана. Тук посетителите ще имат възможност да разберат всичко за тази марка високотехнологични трактори, направени в Германия, като тестват различни модели отблизо и лично.

“Продължаваме да следваме нашия 10-годишен стратегиечски план, стартирал през 2010 г. Той се основава на два стълба.

Първият е инвестирането в разработването на нови продукти, а вторият е интернационализацията, което означава в различни краища на света да разполагаме с центрове за развойна дейност на машините и за развитие на различните пазари и също така да въведем разработването и производството на компоненти за цялата ни гама продукти.

Стратегията ни включва построяването на иновативни заводи, развитие на пазарате в Турция и Китай, укрепване на дистрибуторската мрежа, завършване на продуктовата линия, включвайки гама трактори, достигащи до 500 к.с. и лидерство в специализирания сегмент", подчерта Лодовико Бусолати, главен изпълнителен директор на SDF.

Машините и технологиите на DEUTZ-FAHR се предлагат на българския пазар от фирма Ири Трейд, официален вносител на бранда. "Пазарът в България е много важен за нас, той е стабилен, както и пазарният дял, планираме да растем, естествено. Новите модели, които представихме, ще бъдат в България през септември тази година”, подчерта Йосип Горички, мениджър в SDF за Югоизточна Европа.