Екип на в."Български фермер"

Иновациите са факторът, който надгражда земеделието към по-високо ниво. Безспорно революция в сектора е технологията на фосфорно подхранване, разработена от Тимак Агро.

За да я представи пред българските фермери, екипът на Тимак Агро България проведе два работни семинара, в различни райони на страната.

Топ Фос е абсолютно нов вид фосфор, запазен и без загуби и 100% достъпен и усвояем за растенията, изтъкнаха специалистите по торене.

Откритието е на професор Гарсия Мина, учен и изследовател от Група Рулие, над което той работи вече близо 10 години в сътрудничество с най-престижните университети и учени в областта от Европа, САЩ и Южна Америка.

Фосфорът е жизненоважен елемент

за развитието на растенията. Той е част от всички метаболитни процеси, които изискват значително количество енергия, като растеж на корена и формиране на репродуктивните органи.

Преди появата на минералните торове, фосфорът е бил набавян чрез оборски тор, смесен или не със слама...

И така до далечната 1839 година, когато Юстус фон Либих открива форма на фосфора, която лесно се абсорбира и води до значително увеличение на добивите. Процесът започва да се индустриализира, за да се появят първите минерални торове. През следващите 150 години фосфорът като суров материал не претърпява никакви промени и развитие в посока нови открития.

През 2010 година обаче, учените на Група Рулие създават Топ Фос - съвършено нова молекула и революционна иновация с приложение в земеделието.

Продуктът е разработван в продължение на години, а изключителността му се състои в това, че решава един голям проблем, а именно отмиването и блокирането на обикновения фосфор в почвата чрез образуването на различни връзки, които не са водоразтворими.

Топ Фос е единственият по рода си защитен фосфор, който е достъпен по-дълго за растенията.

Не се отмива и не се блокира в почвата и носи големи количествени и качествени ползи на земеделските производители.

Топ Фос е промяната, от която всички имаме нужда, а именно: заедно да извървим пътя към новото, без почти никакъв риск, но с поглед към значително по-добри качествени и количествени резултати, казват от Тимак Агро.

Гости-лектори на семинарите бяха откривателят на Топ Фос Хосе Мария Гарсия Мина, учен и изследовател, който сподели детайлите, историята и огромната, дългогодишна работа, която стои зад тази революционна иновация, Никола Жине, специалист по хранене и мениджър маркетинг за Източна Европа към Група Рули.

Той разясни значението на фосфора за растенията и конкретно как Топ Фос помага те да достигнат максималния си потенциал.

Бяха показани и много практически резултати от полето, за които говориха специалисти от Унгария, Словакия, Чехия и Румъния. Те представиха своя опит и практика при използване на Топ Фос и продуктите на Тимак.

Фирмата винаги е близо до своите клиенти, разбира и анализира нуждите и предлага иновативни, оригинални и рационални решения. А сега им препоръчва Топ Фос като интелигентен подход, който би могъл да помогне да се постигнат по-високи и по-качествени добиви

Революционното в продукта е неговата молекула - тя е хелирана, т.е. представлява хелиран фосфор в комплекс с хумусни вещества, разясни проф. Хосе Мария Гарсия Мина.

Това е много важно, защото, приложен върху българските почви, които разбирам са богати, може да увеличи ефективността от прилагането на тор и усвояването на хумусните вещества.

Нека не забравяме, че често пъти използването на много различни торове, дори при отлични почви, би могло да доведе до отрицателни ефекти, до стерилизирането им, до намаляване на ензимната и микробната активност на полезните хранителни вещества в тях.

При Топ Фос този ефект няма да се наблюдава, защото с много по-малко количество тор ще може да се постигне по-ефективно усвояване на фосфора от растенията. И едновременно с това - увеличаване на ензимната и микробната дейност на хранителните вещества, категорични са агроспециалистите.

Проф. Хосе Мария Гарсия Мина бе помолен за коментар на факта, че много от фермерите в България използват при торенето продукти, сред които най-често срещани са диамониев фосфат (ДАП), моноамониев фосфат (МАП), троен суперфосфат (ТСП), амониева селитра, карбамид.

Всички тези стандартни продукти, като карбамид и МАП са много добри, но трябва да имаме предвид, че в много случаи те се използват в твърде големи количества, тъй като са евтини, каза професорът.

А тази практика обикновено води до отрицателен ефект върху почвата и по-конкретно до стерилизацията й, когато те се прилагат масово. А стерилизацията означава, че се намалява ефективността на основните хранителни вещества.

Ето защо на фермери, които торят по този начин, се препоръчва да рационализират своите програми за наторяване като преценят и се консултират дали не може да се намали използването на стандартни продукти за сметка на комбинация с нови.

Или да се поддържа определена количество от даден продукт, но едновременно с това да се комбинира например NPK/NP с някой друг, по-иновативен продукт, който да може да поддържа ефективността на хранителните вещества в почвата и тяхното усвояване.

Често пъти в практиката се сблъскваме със ситуации, при които почвата е богата на фосфор, но той не е наличен за растението или е блокиран и не може да бъде свързан с други химически вещества.

По този начин елементът не може да бъде усвоен от растенията.

Причината е в свързването на фосфора с вещества като желязото и алуминия в киселите почви, или с калция в алкалните. Именно заради тези връзки на фосфора с други микроелементи в почвата, фермерите могат да приложат два взаимно допълващи се подхода категорични са експертите по торене.

А ето и какво сподели Мариус Марика, маркетинг мениджър на Тимак Агро, Румъния:

Преди да започнем да предлагаме Топ Фос в Румъния, извършихме редица опити три последователни години (2012-2015). Конкретно държа да посоча тстовете, които направихме в сътрудничество с университа в Тимишоара: културата беше пшеница, а използваните продукти: 8-25-0 Топ Фос срещу 20-20-0.

В резултат установихме, че приложеният с Топ Фос фосфор реагира по-бързо в сравнение с този на 20-20-0 (дължина на корените и сухата материя през есента).

Замерванията през пролетта също установиха, че в еднакво количество, фосфорът, приложен с Топ Фос води до по-добри качествени характеристики за корена сравнение с 20-20-0. Подобен тест при същата култура направихме и срещу МАП, като трябва да подчертая, че при растенията с Топ Фос имаше много повече братя, по-голям брой корени с по-голяма дължина.

Извършени са и редица практически опити на полето, при които е установена сериозна разлика в добива в полза на Топ Фос от 15 до 40% при пшеницата, 15-30% при царевицата и повече от 30% при рапицата. Тези резултати показват, че Топ Фос е едно много по-добро решение.

През есента на 2015 г. повече от 35% от клиентите на Тимак Агро избраха Топ Фос при торенето, като изоставиха старите традиционни решения, казват от компанията. Тази година смятаме, че процентът на фермерите, които ще се доверят на този продукт ще нарастне до 50%.

На какво се дължи успехът на Топ Фос

Знае се, че не може да се постигне висок добив без добро наторяване.

Когато говорим за Топ Фос - най-важното за този продукт е достъпността на фосфора. Когато има достатъчно фосфор в почвата се образуват по-силни корени - това е първата стъпка, за да се получи успешна реколта.

По-добрите корени гарантират по-добро развитие на растенията, всичко, което касае реколтата е свързано с тях и с усвояването на фосфора.

Работя за Тимак Агро от 2006 година насам и за този 10 -годишен период наблюдавам различни ефекти от приложението на гранулатите и биостимулаторите, споделя още Мариус Марика.

Мога да кажа, че няма едно единствено и стандартно решение и схема на торене които да са валидни за всички фермери.

При някои земеделци NРК работи по-добре и дава отлични резултати, при други - сулфатите, при трети - биостимулаторите. Искам да подчертая, че дори и при най-добрите и успешни фермери с най-модерна технология за торене, един специалист, отивайки на място ще установи някакъв конкретен проблем и ще има какво да предложи, за да се отстрани и да се подобри добива.

А ето и кои са най-успешните схеми за торене в Румъния.

При пшеницата най-доброто решение е NРК с Топфос от гамата на Тимак Агро, в комбинация с биостимулатор Фертилидер Витал, приложен във фаза флагов лист, те са гаранция за високо качество на продукцията.

При рапицата: Фертиактил Стартер, с който се дава добър старт на културата, и се внася азотния тор Сулфамо през пролетта, за да има високи количествени резултати.

За царевицата продуктът е Фертилидер Аксис, заедно с Физиостарт.

За слънчоглед: Физиостарт и Сулфамо 25, а за рапица: Сулфамо 25 и биостимулатор Фертиактил Стартер.

А кои са продуктите, които са препоръчителни за торене на есенни култури:

Като най-добро решение през есента при пшеницата е препоръчително да се внесе минимум 50-60 кг на хектар фосфор и 40 кг азот.

Но трябва да се има предвид, че в почвата се съдържа почти около 20 кг азот, така че се добавя около 20 кг азот.

За нашите почвени условия най-добрият вариант е Tоп Фос 8-30-0, който увеличава добива от 150 до 200 кг на хектар.

При рапицата препоръките са възможно най-малко азот: 3-5 до 10 кг на хектар, и увеличаване на фосфора с 40 до 60 кг на хектар. В случая най-доброто решение е патентованият продукт 3-22-0 с Топ Фос от гамата на Тимак, както и добре познатият Евросереал 10-24-0.