Животните били карани на заколение от ферма в Исперих към пловдивска кланица

Още няколко часа живот на около 150 прасета, карани за заколение към пловдивска кланицата, осигури шофьор, катастрофирал с ТИР-а си край Шумен днес. Част от животните обаче бяха убити на място, след като камионът „Мерцедес“ с ремарке се е обърнал малко преди кръговото кръстовище до Индустриалния парк на града. Това е главният път Силистра – Шумен – Ямбол. Свинете били натоварен по-рано през деня от животновъдна ферма в Исперих.

По данни на полицията умрелите са били 10. Според очевидци част от свинете се разбягали из полето, но успели да ги хванат. После живи и мъртви бяха затворени в импровизираната кочина зад мантинелата, която беше направена от ламарините и решетките от каросерията. Други от умрелите продължаваха да лежат в платформата на ремаркето.

Водачът, 53-годишният Христо Х. от Пловдив, се е отървал невредим. Не знае как се е обърнал, каза той пред репортери, но според очевидци най-вероятно, когато е преминавал кръговото, което отдалеч е обозначено със знаци, се е движил с несъобразена скорост. Ремаркето го е повлякло, усукало се и е обърнало тира. Водачът е тестван с дрегер, не е пил.

Към 15 часа дойде друг транспорт от Пловдив и с помощта на кран на „Автомагистрали Черно море” камионът беше изправен. Живите прасета бяха прехвърлени към друг камион. Мъртвите ще отидат направо за екарисажа в Шумен.

Платформата за животните е на три етажа. При обръщането на камиона най-много са пострадали тези от първия етаж, а от най-горния дори успели да се измъкнат и да избягат, но ги уловили.

По първоначални данни в товарния автомобил и ремаркето са превозвани 170 прасета, съобщиха от полицията в Шумен.

На мястото дойдоха и инспектори от Областната дирекция по храните в Шумен. До около 15.30 движението беше затруднено, докато камионът не беше извлечен встрани.