Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация пред "Български фермер" след срещата в МЗХ

Диана Ванчева

Днес браншовете се срещат с ръководството на Министерството на земеделието и храните, за да уточнят процентите на обвързаното подпомагане и ставките, които до края на месеца трябва да бъдат изпратени в Брюксел.

"Български фермер" научи, че съотношението на средствата между животновъди и растениевъди

отново ще остане 70:30 на сто

от което не са доволни производителите на плодове и зеленчуци.

Национаната овцевъдна асоциация /НОА/ обаче е много доволна от това, което министерството предвижда за сектора.

Според председателя на асоциацията Бисер Чилингиров за овцевъдите нещата са силно положителни. Той твърди, че за първи път се изравняват субсидиите на фермите, като се взимат предвид разходите им и произвежданата продукция. И на второ място акцент се поставя на малките и средни ферми,

а за по-големите за пръв път ще има прогресивно намаляване на сумите

То ще важи за над 250 животни.

Конкретно как ще изглеждат схемите ще стане ясно утре, информира Чилингиров, защото тогава ще излязат от МЗХ таблиците и ставките.

Много съм доволен, че

повече пари се насочват към селекционните стада

заяви Чилингиров и обясни, че с това вече се наблюдава нова тенденция, а именно потокът фермери да отива към потока пари.

Според него обвързаната подкрепа дава своя ефект, защото миналата година са били подпомагани 100 000 фермери, а сега те са станали вече 180 000.

При селекционните стада пък от 190 000 миналата година, тази година фермерите, които получават подпомагане, са станали вече 280 000 - т.е. рязко се увеличават стадата под селекционен контрол. От 2017 г. парите за до 250 овце ще бъдат 84 лева, а за над 250 животни - 65 лв. на глава.

Изравняването на по-малките и по-големите масови ферми пък ще се изразява в това, че дребните с до 50 животни ще получават 46.60 лева на глава, а за над 50 животни - близо 50 лева на глава.

Спорен за решаване в дискусията е бил въпросът

дали да бъдат фактурирани агнетата

Той е останал за доуточняване и вземане на решение в дните до 31 юли. Но рано или късно ще отиваме натам, казва председателят на асоциацията.

Новото в подкрепата ще е и това, че фермерите, които гледат животни под селекционен контрол, няма да могат да кандидатстват за подпомагане на глава животно, което от НОА се отчита като справедлива мярка.

Друга новост в бъдещата подкрепа е и това, че отглеждащите до 50 животни стопани от 2017 г. ще получават подкрепа само, ако фермите им са в планински райони - над 750 м. надморска височина. Очертава се 120 000 животни да бъдат подпомогнати, заяви Чилингиров.