Жътвената кампания във Франция потвърждава, че има спад в производството. Намалените добиви във страната, която е лидер по добиви в ЕС, не се отнасят за другите страни.

Значително е увеличено производството например в Румъния и България, което беше още веднъж потвърдено от ЕС.

Операторите следят внимателно обемите на експорта от Франция и другите страни на ЕС. Но в същото време огромното производство в Русия натиска цените в Черноморския регион.

За цените на борсата Euronext сега са характерни силните колебания. Например преди дни цената на котировката на пшеницата с близък срок на доставка достигна максималното си ниво за юли, а към края на търговската сесия се понижи.

На физическите пазари цените не се колебаят така силно, тъй като активността е слаба – търговците са в очакване на по-големи обеми и качество на доставяната продукция.

Тъй като пазарът на петрола е под натиск, това се отразява на маслодайния комплекс, при който също се наблюдава спад.

Вчера при цената на рапицата нямаше големи промени, а службата по мониторинг на състоянието на посевите MARS преразгледа нивото на добивите в (ЕС) към понижение, в сравнение с оценките от миналия месец.

Черноморски пазар

Около 80 000 тона ечемик и 300 000 т пшеница са готови за експорт в украинските пристанища. Темповете на износа се очаква да се ускорят в близките дни.

След периода на натиска на кампанията по прибирането, на пазара на ечемика, сега цените започнаха да се възстановяват, като достигнаха ниво от 130$/т CPT-пристанище.

На този пазар може да се появи и възможност за ръст , когато Румъния експортира основните обеми ечемик (1,5-2 млн т) през третото десетдневие на август.

На физическия пазар на пшеницата цените практически не отреагираха на ръста на борсата Euronext. Разликата между цените на продоволствената 12,5% (147 $/t CPT-пристанище) и фуражната пшеница (137 $/t CPT-пристанище) остава стабилна.