Има я във всеки дом. За нейните полезни свойства са знаели още в древния Египет. Тя е незаменим помощник на всяка домакиня.

lЗа да не изкипи прясното мляко при варене, добавете щипка сода

Фасул, грах и други бобови ще се сварят по-бързо, ако във водата добавите 1 чаена лъжичка сода на 1 л вода. Зелените зеленчуци (спанак, зелен фасул) няма за загубят цвета си при варене, ако добавите във водата малко сода.

Чаят или кафето ще стант особено ароматни, ако добавите във водата малко сода, за да я омекотите.

Лекарите препоръчват плодовете и зеленчуците да се измиват със слаб разтвор на сода (3 супени лъжици на 3 л вода). Така те се дезинфекцират и се неутрализират химикалите, с които са обработвани. След това се изплакват под течаща вода.

Преди приготвяне на риба я сложете в разтвор на сода (2 ч.л. на литър вода)и я оставете за 2 часа в хладилник. След това я изплакнете и пригответе. Рибата няма да има мирис.

Твърдото месо ще омекне и ще го приготвите по-бързо, ако го натриете със сода и поставите за 3 часа в хладилник. Преди да го приготвяте го измийте.

Порцеланови, стъклени, фаянсови съдове, чаши, вази ще блестят след измиване със сода. Тя е незаменима за отстраняване на замърсявания, но и дезинфекцира и тях и отстранява неприятна миризма.

Потъмнялото сребро ще заблести, ако го натриете с влажна гъба със сода.

Изделия от неръждаема стомана, вани, умивалници ще бъдат не само блестящи, но и дезинфекцирани, ако ги натриете със сода и оставите за 1 час, след което измиете.

С разтвор на сода (3-4 ч.л. на 1,5 л вода) се мият и хладилникът, и фризера, за да нямат дъх.

Поставена в малки чашки в хладилника, тоалетната, шкафа за обувки, даже в автомобила, содата ще отстрани всяка неприятна миризма. Препоръчва се да се сменя на 3 месеца.

Содата омекотява водата и съхранява цвета на тъканите. При пране на дантелени пердета, добавена към праха за пране, содата ще върне техния блясък.

Содата мигновено гаси и огън.

Японските изследователи доказват, че содата защитава растенията от брашнеста мана.

Напръскани с разтвор на сода (1ч.л. на 1 вода) един път седмично те ще бъдат предпазени от заразяване и развитие на болестта в различни стадии.