Съхраняват автентичната култура на Северозаапада и румънските ни съседи

Да съхрани автентичните обичаи, песни, танци, ястия и занаяти си поставя за цел проект на Агенцията за регионално развитие и бизнес център 2000 в Монтана, съобщи изп. директор Георгия Димитрова.Инициативата, която обхваща трансграничния район на областите Видин , Монтана и Долж се реализира за 18 месеца.

Целта е да бъде създаден нов туристически продукт на базата на пъстрата мозайка от фолклора и традициите. Маршрутите ще станат известни на туристите чрез борсите в София и Букурещ.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие с 414 300,35 евро.

Вече са заснети 210 едноминутни видеоклипа за различни групи за автентичен фолклор, за бабите и приготвяните от тях гозби по стари изпитани рецепти, за кичене на уруглица за сватба в село Бели мел, за баене, за гонене на злите духове- обичая "Калуш" в крайдунавските села, за сдружението на народната кухня "Бабина душица" и мн. други. Атрактивни са и майстори на мехове, окарини и позабравени музикални инструменти. Клиповете ще бъдат качени на уеб страница и хората ще могат да ги харесват.

от първите 50 спечелили най- много гласове ще се включат със свои изпълнения в 3- дневни фестивали на открита сцена от двете страни на Дунава.