Напада и плодовете, и летораслите

Късното кафяво гниене, както и самото название подсказва, напада овощните видове в по-късен етап от развитието им. Повреди от болестта се наблюдават от наедряването на плода до неговата консумация.

Кои са признаците:

По кожицата на плода се образуват кафяви петна, които се разрастват и могат да го обхванат целия.

Повредените тъкани са кафяви и изгнили.

Заразеният плод окапва или се запазва по клонките и се мумифицира.

Когато плодовете са един до друг, заразяват се всички.

Причинителят на късно кафяво гниене е гъба, която образува туфи под формата на концентрично наредени кръгове.

При ябълката, дюлята и прасковата от плода патогенът се придвижва по дръжките и обхваща плодните клонки, а често преминава и по носещите ги леторасли. Върху тях се образуват петна, които се разрастват и обхващат клонките като пръстен. Вследствие на това връхната им част загива.

Борбата с болестта е задължителна

Борбата с причинителите на кафявото гниене може да бъде успешна, ако се съчетават агротехнически и химически мерки.

От агротехническите това са:

унищожаване се всички саморасли сливи и джанки, трънки, издънки;

изрязване на всички опожарени от болестта клонки до здрава тъкан;

унищожаване на изрязаните клонки;

събиране и унищожаване на загнилите и мумифицирани плодове;

недопускане на червясване на плодовете;

беритбата им трябва да се извършва в сухо време, внимателно, без нараняване и не бива да се закъснява с нея.

Освен това за дръвчетата трябва да се полагат достатъчно грижи - обработка на почвата, торене, поливане, редовна растителна защита.

Преди да започнете пръскане срещу късното кафяво гниене трябва да сте направили и такова срещу ранното. А то включва както превантивно третиране рано напролет преди набъбване на пъпките, така и друго при показване боята на цветовете.

За да се намали опасността от зараза от късното гниене, е необходимо пръскането на овошките да се провежда при повява на първите признаци по плодовете (3-4 седмици преди беритбата). Могат да се използват: хорус 50В - 0.045%, топсин М 70ВДГ - 0.12%, фоликур 250ЕВ - 0.1% и други.

Заразата се запазва в окапалите плодове

Болестта зимува като мицел по заразените леторасли и мумифицираните плодове. При благоприятни условия - повече влага и умерена температура през вегетационния период, спорите се разнасят и осъществяват заразата.