„Утре предстои дебат с бранша, преди обяд със животновъдния, след обяд с плодове и зеленчуци. На този дебат ще представим нашите предложения за промени в обвързаната подкрепа”. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на дискусия в Кърджали, предаде Фокус.

„Искам да акцентирам на два подхода, които утре ще предложим. Акцент върху планинското животновъдство, казвам го тук, защото сме в такъв район. Ще бъдат предложени нови схеми и за говедовъдство и за овцевъдство, които са за по-малки и средни по обем и които са само за планинските райони”, коментира тя.

„Вторият акцент в промените, които ще обявим утре, това е фокусът върху средните стопанства. Ще предложим модулирана ставка на подкрепата в схемите за подпомагане, особено тези, които носят по-висока ефективност, добавена стойност и конкурентоспособност”, уточни Десислава Танева.

„Подкрепата в земеделието трябва да се прилага по начин, който да направи операторите конкурентноспособни и готови да посрещнат всички споразумения, които в момента са в ход и които рано или късно ще се случат”, подчерта министърът.