Диана Ванчева

Много от зърнопроизводителите, които са чели уведомителните си писма от фонд "Земеделие" през май тази година, не са разбрали и са се объркали от съдържанието им, а и текстът в наредбата по мярка 10 е леко подвеждащ, казват от Националния съюз на зърнопроизводителите.

По тази причина някои от тях са очаквали например субсидия от 16 лв/дка, получили са 8 лв. и питат защо е така.

Трябва да са наясно, че тези плащания им се полагат при 50% заявени и признати зърнено-житни площи от обработваемата им земя, но само за тази част ниви от тези 50%, които попадат в обсега на местообитанията.

Проблемите на доста фермери с уведомителните писма продължават. Не всички са успели да си направят сметката дали отговарят на изискванията за площи за агроекология по мярка 10 и дали 50% от площите им попадат в картата за местообитанията на птици, защото не са видяли такава карта.

Научили са го от уведомителните писма, в които според тях обаче пак не се разбирало. Сега твърдят, че има разминаване между това, което са им показали в службите за този слой и което излиза наяве, и не са възразили.

Дали те могат по някакъв начин и сега да обжалват, след като не им признават и одобряват нужните 50% от площите, заявени миналата година за местообитанията, или им намаляват субсидиите?

Отговорите на тези въпроси ще прочетете във в."Български фермер" в четвъртък.