Около 50% по-ниски добиви от мед се очакват тази година. Това заяви Янко Янков, координатор за Варна и Добрич към Съюза на Българските пчелари, предаде "Фокус".

По Черноморието и в района на Добруджа, почти както и в цялата страна, две от пашите са пропаднали тази година – акация и липа, като е засегната и рапицата. „За повечето пчелари това означава 50 на 100 по-малко добиви. Ще има и пчелари, които няма да бъдат засегнати”, обясни Янко Янков.

Причините за по-ниските добиви са климатичните условия, които влияят на отделянето на нектар. „Годината започва с месец по-рано и климатичните условия диктуват добивите. Не може да има нектароотделяне при сняг, необходима е нормална температура и влага. Затова пчеларите се молим за дъжд през нощта, а през деня за слънце”, допълни Янко Янков.

Той каза още, че най-вероятно цената на меда ще остане непроменена или ще се повиши само с левче, въпреки ниските добиви, тъй като хората нямат покупателни способности.

Янко Янков отбеляза, че тази година не е съобщавано за кражби на кошери в района, но през минали години на много от пчеларите се е наложило да купуват пчелни семейства. Според Янков най-сериозен остава проблемът с натравяния на пчелните семейства, затова и тази година се създава обстановка за протести и негодувания.

По думите му в момента пчеларите са заети с края на пчеларската година. „През август започва новата пчеларска година и подготовката на пчелите за зимуване”, посочи Янко Янков.