е съветът на датчанина Кай Мунк, който угоява 10 000 свине

Дания, която е членка на Европейския съюз от 1973 г., заема едно от водещите места в света по производство на свинско месо - около 2 млн. т годишно. Датските фермери годишно угояват 22 млн. свине, като три четвърти от това количество отива за износ. Датското свинско месо се изнася в повече от 180 държави, най-вече в страните членки на ЕС, Япония, Русия и САЩ. И въпреки че Дания е относително малка държава тя може да изхрани 25 млн. души, което е 5 пъти повече от собственото й население.
Средният разход на фураж в датските свинеферми за получаването на 1 кг прираст е 2,7 КЕ, а в отделни ферми - 2,3 КЕ. От една свиня-майка датските фермери получават по 26 приплода. А среднодневният прираст на свинете в датските свинеферми от раждането до клането е 0,63 кг.
В момента в Дания се развъждат четири високопродуктивни породи свине: Датски ландрас, Йоркшир (Голяма бяла свиня), Дюрок и Хемпшир.
Друго голямо постижение е, че Дания първа от страните от ЕС забрани профилактичното даване на антибиотици и за стимулиране растежа на прасетата още през 1990 г. Датските свиневъди могат да прилагат антибиотици единствено за лечебни цели.
За да се съобразят с изискването, след влизане в сила на забраната на датските свиневъди им се налага да направят промени в отглеждането на свинете, включително оставяне на новородените прасенца при майките им седмица по-дълго, за да ги предпазят от заболявания.
Датският ветеринарен лекар д-р Хенриксен обяснява, че се увеличава броят на свинефермите, които надхвърлят определеното равнище на употреба на антибиотици, и че е необходимо те да бъдат намалени.
Датският фермер Кай Мунк, който отглежда 10 000 свине близо до Копенхаген, обяснява, че за да намали употребата на антибиотици във фермата си, обръща по-голямо внимание на здравословния статус на угояваните животни и на изхранваните фуражи.
Ето какво споделя той от своята успешна практика:
0 Всекидневно се проверява здравословното състояние на животните.
0 През зимата стриктно се следи температурата в помещенията да е такава, че на животните да им е топло.
0 Отбива прасетата на 28-ия ден от раждането, а не както преди на 21-ия, тъй като
по-рано отбитите прасета са по-податливи на заболявания.
0 Датският свиневъд прилага различни прийоми, които да заменят употребата на антибиотици за стимулиране на растежа на животните. Той прилага повече пробиотици и цинков оксид. 
Когато въведоха забраната за използване на антибиотици, бях много против, не крие Мунк. Но сега мисля, че това е едно от най-хубавите неща, което се е случило на датските свиневъди. Днес датското свиневъдство е истинско предизвикателство за нас, съвременните фермери.
Към днешна дата броят на фермите в Дания е намалял с 35 000 броя, докато производителността на свинефермите се е увеличила с близо 20 на сто.
(По материали на "Foodsafety")