Страната ни е на трето място в света по производство и експорт на билки и на първо място в Европа. Всяка година изнасяме над 15 000 тона сухи билки, от 140 растителни вида, за около 25-30 млн. евро - за Германия – 65%, Испания – 10%, Италия – 5%, Франция – 5%, други държави – 15%.

В същото време, въпреки че няколкостотин хиляди граждани са заети и намират поминък или допълнителни доходи чрез събиране и преработка на билки, те на практика не участват в обсъждането и решаването на въпросите по управлението и ползването на този природен ресурс нито на национално, нито на местно ниво.

С нелеката задача да създадат истинско лоби на заетите в този бранш чрез проекта "Модел за опазване и устойчиво ползване на лечебните растения на общинско ниво с участието на организациите на гражданското общество, местните общности и медиите" , са се заели експертите от фондация "Информация и природозащита". Те провеждат и мащабна информационна кампания.

Координаторът на проекта Светлана Аладжем, маркира и друг важен проблем : "България има изключителен ресурс от лечебни растения и по този показател сме на първо място в света, а по отношение на износа на билки, на глава от населението, сме сред първите три. Проблемът е, че това богатство просто изтича през границите ни без някой да знае какво точно е и в какви размери, а там където отива получава принадена стойност и се разкриват работни места." Още по-жалкото, според Аладжем е, че след това билките се връщат у нас под формата на преработени продукти, които купуваме на много високи цени. Така всъщност в страната ни остава само 5% от истинската стойност на билките.

В рамките на проекта е включена кампания по застъпничество пред всички заинтересовани страни – местни и държавни власти (общини, МОСВ, МЗХ) с предложения за по-ефективно прилагане на закона, усъвършенстване на практиките по ползване на лечебните растения, осигуряване на финансиране за изпълнение на предписаните в него изисквания на национално ниво и подобрен достъп до информация за гражданите.

Ресурсите от лечебни растения са важни за поминъка на много хора в България и при разумно ползване дават възможност за икономическо и социално развитие на извънградските райони, подчертават експертите.

Изучаването, опазването, рационалното и ефективното използване на тези ресурси трябва да е сред националните приоритети на страната ни.

Държавната и местната власт имат изключително важна роля и трябва да насочат специално внимание към този сектор от икономиката. Това е едно от посланията на застъпническата кампания.

Още подробности по тази тема, очаквайте в броя на в.Български фермер от 28 юли