категоричен е професионалният инструктор по конен спорт Теодор Попов, собственик на Клуб по конен спорт - Вършец
Жени Владинова
Вършец, община Монтана

Теодор Попов е само на 29 г. От малък с брат си и баща си се занимават с коне, любителски, за удоволствие. Но професионално работи с конете от 5-6 години. Завършил е Националната спортна академия - конен спорт, и е дипломиран инструктор по конен спорт. А вече от 4-5 години, откакто той и баща му създават Клуб по конен спорт - Вършец, 2014, участва в национални и международни конни състезания само за Вършец. 

Теодор е професоналист и е наясно с голямата конкуренция в конния спорт. Най-често в състезанията участват коне от държави, в които състезателните коне са с потекло и конният спорт е скъп и доходоносен бизнес. Но това не го стряска и още от самото начало на работата си като инструктор по конен спорт,

иска да наложи Източнобългарската порода коне

Целта му е да докаже, че тя притежава невероятни качества. Затова участва и на български, и на международни състезания с черната красавица - 14-годишната Гигантина. У нас за съжаление се дава превес на чуждите породи, споделя Теодор. И ми разказва интересен случай - на състезание, където участват коне с перфектни педигрета (лицензиран документ, доказващ чистотата на породната линия поколения назад), качествата на Гигантина са забелязани, но не от българи, а от чужденци. И ето че не закъснява и примамливата оферта от гърци и румънци за продажбата й. Парите са много, сумата кара семейният съвет да мисли два дни. Но Теодор отхвърля предложението и не приема. И не съжалява, защото е убеден, че Гигантина има големи възможности. Много скоро става ясно, че е взел правилното решение. Тази година кобилата Гигантина е спечелила на всички състезания, в които е участвала. А на държавното първенство в Пловдив през юни Теодор е трети, група L - това е най-тежкият клас при паркур 1,30 м височина, развълнувано разказва Теодор. Гигантина се представя блестящо - скача с грация и лекота много над тази височина и се усещат още по-големите й възможности.

Теодор има 12 коня в Конна база - Вършец, и всички коне са породисти племенни животни

През последните години ходя предимно в Холандия, Германия и Белгия и внасям млади кончета оттам. Например имаме конче от Германия. То е 2-годишно и вече се състезава в Евроспорт в топ 10 в света. Очакваме наесен да получи паспорта си и да ни го изпратят от Германия, разказва младият инструктор. В конната база вече е и 2-годишният жребец Джапалуп, внесен от Холандия, който е за разплод. Когато стане на 4-5-годишна възраст, плановете на Теодор са да прилага както изкуствено, така и естествено заплождане на кобилите.

При конете задължително се гледат педигретата назад - не само бащите, но и прадедите

И когато породната линия е налице в поколенията, цената на кончетата расте неимоверно. От това зависи най-вече изборът на жребец. (Виж видео)

Още за професионалната работа на Теодор Попов, собственик на Клуб по конен спорт - Вършец, при селекцията на състезателни коне и най-вече на Източнобългарската порода четете в новия брой на "Български фермер"