*Материалът е част от най-новия бюлетин "Зеленчуци" на ИнтелиАгро.

Обилните дъждове и градушките в големи части от Европа се отразиха по неблагоприятен начин на зеленчуковите насаждения и реколтата. Зеленчукопроизводители определят настоящата ситуация, като най-лошата за последните 40 години. Голяма част от посевите са увредени или унищожени напълно. Това води и до очаквано ниски реколти и големи загуби.

Пострадали от лошото време са почти всички зеленчукови култури, като големи площи засадени с моркови, грах и листни зеленчуци са напълно унищожени.

Фермери в цяла Франция, Белгия, Холандия, Германия, Дания и Обединеното кралство са сред най-тежко засегнатите, като се очакват рекордни загуби през този сезон, отбелязва Европейската асоциация за обработка на плодове и зеленчуци Profel.

От Асоциацията отбелязват, че сеитбата на зелен фасул закъснява драстично, заради подгизналите площи. Те споделят, че производителите не са в състояние да направят преценка за очаквания размер на реколтата, тъй като лошото време продължава и това понижава добивите.

Адри ден Декер, директор в холандска фирма, работеща в сферата на селското стопанство, споделя пред fruitnet, че последната силно разочароваща реколта е била през 1976 г., заради сушата. Той отбелязава, че тазгодишната ще е още по-лоша.

Едно от основните притеснения, свързани с очакваните ниски добиви, е какво ще се случи, когато зеленчуците на склад привършат. Това може да доведе до недостиг на пазара, основно в Западна Европа, на някои видове зеленчуци и значителен ръст в цените им.

Белгийският пазар

Различни зеленчукови култури в Белгия станаха жертва на лошото време през юни. Това ще се отрази не само на производителите - увредени посеви, намалени реколти и влошено качество, но и на самите потребители, тъй като очакванията са цените на зеленчуците да растат през следващите месеци.

Селскостопанският експерт Люк Бушер, цитиран от freshplaza, обяснява, че увеличението на цените е неизбежно, най-малкото, защото лошото време не е засегнало само реколтата в Белгия, но и в по-голямата част от европейските доставчици. Търсенето се задоволява с внос, но той няма как дълго време да се задържи на текущите вътрешни цени. Освен при прясната продукция, очакванията са за 10 - 20% увеличение на цените на замразените зеленчуци от септември, а на консервираните - от октомври.

На борсата BelOrta средната цена на доматите се покачи от 0,55 до около 0,80 евро/кг. Производителите на краставици също няма как да не са доволни, тъй като килограм от зеленчука достигна 1,50 евро. Цените на чушките също са високи, като към момента това се отдава на по-малките доставки, в сравнение със същия период миналата година. Зелените се продават за около 2,80 евро/кг., а червените се предлагат за 2,10 евро/кг. Най-евтини са жълтите чушки - около 1,90 евро/кг.

Предлагането на карфиол също се е увеличило, като по-големите доставки са довели до спад в цената. Предният месец зеленчука се търгуваше за около 2,30 евро/кг., а в момента цените са паднали до 0,90 евро/кг.

Обилните дъждове в последно време са оказали влияние върху отглеждането и на други сезонни зеленчуци като патладжани и тиквички. В резултат на това се наблюдава намаление в доставките им. За тази част от лятото, производителите отбелязват, че нивото на цените е добро, като патладжаните се предлагат за около 1 евро, а тиквичките за около 0,15 – 0,20 евро за килограм.