Болестта се пренася от цикади

Цикадите пренасят една от най-опасните болести по пипера - столбур.

Заразата се среща в градини, които се намират в близост до изоставени и заплевелени площи. Причинява се от паразити, които се намират в многогодишните плевели, паламидата и други.

Цикадата е дребно насекомо с твърдо тяло, големи червени очи. Зимува най-вече по поветицата. При затопляне на времето цикадките масово се придвижват на малки разстояния, като хвърчат и скачат на височина не повече от 1,5 метра. По-късно мигрират и върху културните растения и извършват заразяванията.

Болните от столбур растения личат отдалече по силно жълтия цвят на листата, които са засукани.

Болестта се проявява като намален растеж и закърняване на растенията, които имат хлоротично или интензивно жълто оцветяване.

Признаците са най-силно видими по връхните листа. Те издребняват и често се завиват ладиообразно. В началото листата са твърди и хрущят при стискане.

Цветовете остават стерилни, а образувалите се до заразяването плодове са дребни, тънкостенни и безвкусни.

Нападнатите растения увяхват първоначално само през деня, а след това изцяло и изсъхват.

Борбата е насочена срещу цикадата

Борбата срещу столбура е насочена срещу нцикадата.

В началото могат да се използват препарати с по-дълъг карантинен срок: Би-58 - 0.1% мл, суми алфа 5ЕК - 0.02%, вазтак нов 100ЕК - 0.03% и др.

След като започне беритбата, а и през останалото време, се прилагат препарати с 3 дни карантинен срок: актара 25ВГ - 0.007, биская 240ОД - 0.06%, калипсо 480СК - 0.02% и др.

Столбур по домати

Първоначално доматените растенията се развиват нормално и връзват плодове. По-късно през лятото по върха листата се завиват на масур и придобиват по периферията антоцианово до виолетово оцветяване.

Цветовете се деформират, венчелистчетата деградират, а чашелистчетата се разрастват силно и не се образуват нови плодове. Растенията изсъхват.

Столбур по картофи

По листата се наблюдават следните симптоми: имат дребни и хлоротични връхни листа, антоцианово оцветена нерватура в основата на листата, листата се завиват към горната страна.

Образуваните клубени са по-малки и имат потиснато развитие.

По картофите се образуват нишковидни кълнове (провласяване), формират се въздушни клубени.

Корена загнива, растението увяхва и изсъхва.